Hjälp vid röstning

Du kan få hjälp att rösta i vallokalen om du behöver det. Om du inte kan ta dig till en vallokal kan du ta hjälp av ett vittne och bud eller rösta med hjälp av ambulerande röstmottagare.

Läs mer om hjälp vid röstning på Valmyndighetens hemsida

Rösta med bud

Du som inte kan ta dig till en val- eller förtidsröstningslokal för att du är gammal, sjuk, har funktionsnedsättning, intagen på häkte eller kriminalvårdsanstalt kan få rösta med bud.

Du behöver:

  • en person som kan vara bud,
  • en person som kan vara vittne,
  • och särskilt material för att rösta med bud.

Du kan hämta material för budröstning i kommunhusets entré och i våra lokaler för förtidsröstning. Instruktioner för budröstning följer med materialet. Det går också att beställa materialet på valmyndighetens webbplats.

Läs mer om att rösta med bud

Ambulerande röstmottagare

Om du inte känner någon som kan vara bud åt dig, har du möjlighet att rösta med ambulerande röstmottagare. Ambulerande röstmottagning betyder att röstmottagare kommer till ditt hem eller annan plats där du befinner dig för att ta emot din röst. Röstmottagarna har tystnadsplikt. Du gör i ordning din röst på samma sätt som en förtidsröst i en förtidsröstningslokal.

Kontakta kommunens växel om du behöver rösta med ambulerande röstmottagare så kommer vi överens om en tid våra röstmottagare kan komma hem till dig.

Sidan uppdaterad 18 april 2024