Matavfall

Du som driver företag ska se till att personal och kunder, barn och brukare kan sortera ut sitt matavfall. Matavfall är till exempel det som blivit kvar på tallriken vid lunchen, skal från frukten vid fikat eller kaffesumpen. Det ska läggas i den bruna papperspåsen, i det bruna kärlet för matavfall.

Vem ska sortera ut matavfall?

Alla fastigheter måste sortera ut matavfall från hushållsavfallet. Eftersom sorteringen är obligatorisk gäller det även företag, föreningar, restauranger och butiker.

Det bruna kärlet för matavfall töms varannan vecka.

Är du osäker på vad du får lägga i papperspåsen för matavfall, kan du använda samma lista som övriga hushåll ska följa 

Matavfall från livsmedelsbutiker är verksamhetsavfall

Matavfall från butiker kallas för före detta livsmedel och räknas som ett verksamhetsavfall och regleras av speciella lagar för livsmedelsbutiker som styr hur avfallet ska hanteras. Det före detta livsmedlet räknas inte som hushållsavfall och omfattas därför inte av den obligatoriska matavfallsinsamlingen. Det innebär att företaget eller butiken själv ansvarar för att transportera bort avfallet.

Däremot ska matavfall från lunchrum och fikarum från butiken sorteras som matavfall och ingår i den vanliga matavfallsinsamlingen.

När du som driver företag, verksamhet eller äger flerbostadshus behöver nya papperspåsar

Det är ditt ansvar att se till att personalen och de som rör sig i ditt företag eller verksamhet kan sortera sitt matavfall. Är du fastighetsägare ska du se till att dina hyres- eller bostadsgäster har tillgång till papperspåsarna, till exempel genom att de kan hämta nya i miljöhuset eller soprummet.

När du behöver nya påsar kontaktar du kundtjänsten på Mörkeskogs avfallsanläggning.

Sidan granskad 23 mars 2022