Mat, lunch i grundskola

Alla elever i grundskola får skollunch i form av buffé. Går barnet på fritids innan eller efter skolan får barnet även frukost eller mellanmål.

Vad blir det för mat?

Alla grundskolor har samma matsedel. Du kan se skolornas matsedlar på webbplatsen skolmaten.se eller i appen Skolmaten i mobilen.

Öppna webbplatsen skolmaten.se för att se veckans matsedel

Till lunchen serverar vi alltid salladsbuffé, knäckebröd med vegetabiliskt smörgåsfett (40 procent), frukt och mjölk. I salladen kan det också ingå bönor och linser. Vi serverar ekologisk lättmjölk, ekologisk mellanmjölk och vatten till dryck.

Frukost och mellanmål till elever som går på fritids

Du som går på fritids serveras frukost på morgonen och mellanmål på eftermiddagen. Till frukost serverar vi gröt, fil eller yoghurt med flingor. Det ingår alltid smörgås med pålägg och en grönsak eller frukt. Mellanmål består av smörgås med pålägg, mjölk, fil eller yoghurt och frukt eller grönsak.

De elever som inte går på fritids har möjlighet att äta frukost i våra skolmatsalar till en kostnad av 10 kronor. Detta gäller inte på Parkskolan eftersom de säljer frukost i sin caféteria.

Specialkost

Behöver du som elev i grundskola särskild mat, så kallad specialkost, ska du berätta det för personalen när barnet börjar i förskolan. Det finns två skäl till att få specialkost: antingen på grund av födoämnesallergi eller intolerans.

Du ska också bifoga ett intyg från behandlingsansvarig läkare om orsaken är allergi eller intolerans tillsammans med blanketten.

Så planeras maten

Kommunen arbetar med en terminsmatsedel, som planeras för ett halvår i taget. Matsedeln anpassas efter vad barnen och eleverna tycker är gott, att måltiderna har rätt näringsinnehåll samt vad maträtterna kostar.

Förskolorna har matråd där vårdnadshavare, pedagoger och måltidspersonal diskuterar och lämnar förslag om både maten och måltidsmiljön.

Alla måltider lagas enligt Livsmedelsverkets riktlinjer.

Sidan uppdaterad 5 januari 2024