Återvinn julen

I juletider samlar vi ofta på oss mer avfall än vanligt. Det är julklappspapper, snören, värmeljushållare och kartonger. Kanske går något att återanvända? Om inte, så går det mesta att återvinna! Här har vi samlat tips på hur du återvinner julen.

Presentpapper, snören och emballage

Presentpapper, kartong och wellpapp sorteras som pappersförpackningar medan snören, tejp, etiketter och kuvert ska läggas i soppåsen för restavfall (gröna soptunnan). Även julkorten ska läggas i restavfallet, eftersom de inte är en förpackning.

Plastemballage, frigolit, luftkuddar och bubbelplats sorterar du som plastförpackning.

Glöm inte att platta ihop dina förpackningar. Då blir de lättare att transportera för dig samtidigt som du hjälper till att förhindra att behållarna blir överfulla.

Julgran, julgranspynt och julblommor

Julgranen kan du slänga bland ris och grenar på Mörkeskogs återvinningsanläggning. Har du en plastgran som gått sönder slänger du den som restavfall.

Vissna blommor från julgrupper ska du slänga i trädgårdskomposten eller lämna som kompost på Mörkeskogs avfallsanläggning. Enstaka blommor kan du sortera med matavfallet, men inte större växter och aldrig jord.

Trasig julgransbelysning, både lamporna och hela slingan, sorteras som elavfall. Det lämnar du i Samlaren eller på Mörkeskogs återvinningsanläggning.

Julgransglitter och enstaka trasiga julgranskulor slänger du i restavfallet. Linda in dem i papper eller liknande så att de inte kan skära eller sticka hål på saker. Har du många trasiga julkulor kan du lämna dem på Mörkeskogs avfallsanläggning.

Stearinljus och värmeljus

Värmeljus- och marschallbehållare räknas inte som en förpackning. Därför slänger du dem som metall på Mörkeskogs avfallsanläggning. Ljusstumpar från stearinljus slänger du i restavfallet.

Fyrverkerier

Avfyrade fyrverkeripjäser kan du slänga i restavfallet. Förpackningen som de låg i sorteras efter de material den består av. Fyrverkeripjäser som inte fyrats av är fortfarande explosiva. De lämnar du till polisen eller en återförsäljare.

Använda tomtebloss sorterar du som metallskrot på Mörkeskogs återvinningsanläggning – de ska du inte slänga i hushållssoporna.

Ditt skräp – någon annans fynd!

Lämna hela saker i återbrukscontainern på Mörkeskogs avfallsanläggning, second hand eller till Hjulet så kan någon annan få glädje av det du inte längre behöver!

Läs mer om återbruk på Mörkeskogs avfallsanläggning

Sidan uppdaterad 19 december 2023