Vuxen och två barn går uppför sluttning bland stenar

Mountainbike

I Långehäll utanför Blomstermåla finns en av södra Sveriges mest unika anläggningar för cykling. Ett större spårutbud är svårt att hitta i Småland, och i Kalmar län är området det absolut största för mountainbike.

Det finns flera olika spår uppmärkta för mountainbikecyklister i Långehäll. Lederna i Långehäll underhålls av Ålems cykelklubb med stöd av kommunen.

Förutom mountainbikelederna finns en stor bikepark med maskin- och handbyggda leder för cykel i Långehäll, och en 150 meter lång asfalterad rundbana där du kan cykla, åka kickbike, skateboard och inlines.

Det är förbud mot motorfordon och hästridning i mountainbikespåren och bikeparken.

Mountainbikespår

Spåren är uppdelade efter svårighetsgrad och utmärkta med färgade skyltar efter följande svårighetsgrader:

  • Grön: Mycket lätt. Lättcyklad led som till största del går på grusvägar eller breda stigar.
  • Blå: Lätt. Som gröna leder men med mer inslag av lättcyklade stigar, lite brantare och några lite mer utmanande sektioner.
  • Röd: Medelsvår. Som blå leder men med stora inslag av tekniska stigar, större nivåskillnader och fler utmaningar.
  • Svart: Avancerad. Leder med stora inslag av mycket tekniska partier, hopp, branta backar, rötter och stenar.

Alla spår delas med övriga motionärer, så visa hänsyn. Påkalla uppmärksamhet vid omkörning, använd gärna ringklockan.

Här kan du se karta över cykelområdet och alla spår (Google Maps)

Bikepark

Pumptrack

150 meter lång hårdgjord (asfalt) och 1,5 meter bred bana med små böljande pucklar och doserade kurvor som går runt i en oval.

Passar alla från de minsta till de största, från nybörjare till expert. Då banan är belagd med asfalt går den att använda för den som är funktionshindrad, men det ökar även användningen till kickbikes, inlines och skateboard. Vägen till banan är dock belagd med grus.

Dirthopp

Tre olika hopplinjer med olika svårighetsgrad och med tre svårare hopp och dropp. Dessa linjer är till för avancerade åkare. De är uppdelade i tre olika svårighetgrader där den lägsta är för att lära sig hoppa, den mellersta för att kunna avancera i hoppkunskap och den högsta är för avancerade åkare som har god känsla att hantera cykeln i luften.

Flowtrails

Till och från ovan nämnda attraktioner finns det ett kringliggande nätverk med böljande stigar vilka likt attraktionerna ovan även är uppdelade i olika svårighetsgrader. De lättaste stigarna kan användas av alla, medan de svåraste är markerade och för de mer avancerade åkarna.

Sidan granskad 28 november 2022