Färgade kablar för fiberanslutning. Kabeltrummorna står tätt i bakgrunden medan kablarna dras ut och läggs på plats vid fiberblåsningen.

Bredband och fiber

Mönsterås stadsnät är det fibernät som Mönsterås kommun äger och förvaltar. Mönsterås stadsnät bygger en infrastruktur med fiber och ansluter privatpersoner, bostadsrättsföreningar och företag i tätorter och på landsbygden.

Upp till 1 gigabyte per sekund och mängder av tjänster

I fibernätet erbjuds hastigheter på upp till 1 gigabyte per sekund. Via fibernätet kan du få olika typer av tjänster som till exempel digital-TV, internet och IP-telefoni. Det beställer du från en så kallad tjänsteleverantör, alltså inte från Mönsterås stadsnät. Det är Telia som ansvarar för att det finns olika tjänsteleverantörer att välja på i fibernätet.

90,92 procent av hushållen har redan fiberanslutning

Kommunens alla tätorter är anslutna till fibernätet, liksom många byar och områden på landsbygden.  I nuläget kan vi erbjuda fiberanslutning till 90,92 procent av kommunens hushåll. I dessa områden kan du efteransluta din fastighet till fibernätet om du inte anslutit den i samband med att fibernätet byggdes.

Utbyggnaden av fibernätet pågår fortfarande, framför allt i byar och på landsbygden.

Sidan granskad 7 mars 2022