Rådgivning och tips

Behöver du hjälp och råd om nya uppvärmningssystem, effektivare belysning, solceller och andra energibesparande åtgärder kan du kontakta kommunens energi-, klimat och transportrådgivare och få gratis rådgivning. 

Du kan få information om energikällor, elavtal, uppvärmningssystem, gällande regler och bidrag samt hur du kan minska och effektivisera din energianvändning. Det ingår även information om energianvändningens klimatpåverkan och om transporter.

Du kan få svar på frågor som till exempel:

  • Hur kan jag minska mina energikostnader?
  • Solenergi och uppvärmning
  • Vilka bidrag och stöd finns det inom energi- och klimatområdet?
  • Vad kan mitt företag göra för miljön?
  • Vill du veta mer om elbilar?

Vem kan få rådgivning?

Småhusägare, ideella organisationer, föreningar, bostadsrättsföreningar och små och medelstora företag.

Så fungerar energi-, klimat- och transportrådgivningen

Den kommunala energi-, klimat- och transportrådgivningen ger opartisk rådgivning om energi, klimat och transporter. Rådgivningen får inte ge rekommendationer om specifika märken eller installatörer.

Syftet är att hjälpa allmänhet och företag i kommunen med råd i energifrågor, att sänka energiförbrukningen, minska elanvändningen, minska användningen av icke förnyelsebara energikällor och att minska antalet sjuka hus. Rådgivningen finansieras av Energimyndigheten.

Kommunens rådgivning sker genom telefonservice, e-post och besök. Den bedrivs genom en samverkan mellan sex kommuner, Mönsterås, Högsby, Borgholm, Mörbylånga, Hultsfred och Vimmerby och bekostas av Energimyndigheten.

Bidrag och stöd

Vilka stöd och bidrag som finns inom energi- och klimatrådet ändras ständigt. Kontakta energi-, klimat- och transportrådgivaren så får du hjälp att hitta rätt.

Sidan publicerades 21 juni 2021