Närbild på ett element.

Rådgivning och tips

Behöver du hjälp och råd om hur du kan sänka din energiförbrukning, eller funderar du på att skaffa solceller? Då kan du kontakta kommunens energi- och klimatrådgivare och få gratis och opartisk rådgivning.

Du kan få information om uppvärmningssystem, solceller, elavtal, gällande regler och bidrag samt hur du kan minska och effektivisera din energianvändning. Information om energianvändningens klimatpåverkan och om transporter ingår också. Genom att minska användningen av energi sparas både miljön och pengar.

Du kan få svar på frågor som till exempel:

  • Hur kan jag minska mina energikostnader?
  • Är solceller en bra idé för mig?
  • Installera nytt värmesystem i villan, vad ska jag tänka på?
  • Vilka bidrag och stöd finns det inom energi- och klimatområdet?
  • Vad kan jag göra på mitt företag för att minska energiförbrukningen?
  • Skaffa fossilfri bil, vad bör jag tänka på?

Vem kan få rådgivning?

Energirådgivaren hjälper privatpersoner, ideella organisationer, föreningar, bostadsrättsföreningar och små och medelstora företag.

Så fungerar energi- och klimatrådgivningen

Den kommunala energi- och klimatrådgivningen ger opartisk rådgivning om energi, klimat och transporter. Rådgivningen får inte ge rekommendationer om specifika märken eller installatörer.

Syftet är att hjälpa allmänhet, föreningar och företag i kommunen med råd i energifrågor, att sänka energiförbrukningen, minska elanvändningen och minska användningen av icke förnyelsebara energikällor. Rådgivningen finansieras av Energimyndigheten.

Förutom rådgivningsverksamheten anordnas informationskvällar om energieffektiviseringar, solceller, fossilfria fordon med mera. Dessa är ibland digitala och ibland på plats i din kommun. Håll utkik på kommunens hemsida.

Kommunens rådgivning sker genom telefonservice, e-post och besök. Den bedrivs genom en samverkan mellan sju kommuner: Mönsterås, Högsby, Borgholm, Mörbylånga, Hultsfred, Uppvidinge och Vimmerby och bekostas av Energimyndigheten.

Här kan du läsa mer bland annat om energieffektiviseringar och solceller.

Energirådgivarna i Syd

Bidrag och stöd

Vilka stöd och bidrag som finns inom energi- och klimatområdet ändras ständigt. Kontakta energi- och klimatrådgivaren så får du hjälp att hitta rätt.

Energiråd till företag

En effektivare användning av energi kan ge ditt företag ökad lönsamhet, mindre miljöpåverkan och ofta också fördelar i produktionen. Bland annat belysning, energisparläge och standbyförluster och drifttider för produktion och ventilation kan ofta effektiviseras och leda till mindre energiförbrukning.

Läs mer

Fordon och transporter

Genom att byta ut bilresor mot cykeln, åka kollektivt, samåka eller gå över till förnybara bränslen bidrar du till att minska klimatpåverkan, renare luft, bättre tillgänglighet för alla trafikanter, bättre hälsa, minskat buller och bättre trafiksäkerhet.

Läs mer

Energianvändning

Du som bor i småhus kan ofta göra många förändringar som ger dig större kontroll över din energianvändning, mer pengar kvar i plånboken och dessutom bidra till en bättre miljö.

Läs mer

Vanliga frågor och svar

Fråga: Hur ska jag minska mina elkostnader?
Svar: Det beror på dina förutsättningar. Börja med Energimyndighetens Husguide (länk) och ring sedan din energirådgivare.

Fråga: Är timpriser något för mig?
Svar: Timpriser är endast en bra affär för ett fåtal. Det gäller att ha både rätt förutsättningar tekniskt och dessutom intresse och ambition. Men för samhällets, miljöns och elnätets skull är det bra om alla flyttar elkonsumtion IFRÅN de timmar på dygnet då det är som dyrast. oavsett om man tjänar på det eller ej.

Fråga: Är det för sent att skaffa solceller nu?
Svar: Priserna på solceller har gått upp, ja. Men elpriserna har också förändrats. Det kan fortfarande ekonomiskt vara en bra affär för många, dessutom kommer du att producera egen fossilfri el vilket är bra för vår miljö. Sedan gäller det förstås att ha bra förutsättningar. Börja med att titta på Energimyndighetens Solelportal (länk) och ring sedan din energi- och klimatrådgivare om du behöver ytterligare hjälp.



Läs mer

Sidan uppdaterad 21 oktober 2022