Ett barn går på en stock och håller en vuxen i handen

Ung utan gymnasieutbildning

Är du mellan 16 och 19 år och varken jobbar eller studerar, eller funderar du på att hoppa av gymnasiet? Vill du ha hjälp att hitta något att göra? Du har rätt att få hjälp och stöd av kommunen att komma vidare mot arbetsmarknaden eller hjälp att hitta andra studiealternativ. Detta kallas det kommunala aktivitetsansvaret (KAA).

Du kan få hjälp av oss genom KAA om du:

  • har avslutat grundskolan men inte har fyllt 20 år ännu,
  • är folkbokförda i Mönsterås kommun,
  • saknar gymnasieexamen och inte är inskriven i någon gymnasieskola just nu.

Vi kommer att ta kontakt med dig för att höra vad du gör på dagarna. Genom oss kan du få vägledning mot studier, praktik, arbete eller annan meningsfull sysselsättning.

Det är helt frivilligt för dig om du vill delta och du väljer själv hur mycket av vårt stöd du vill ha. Att få stöd och hjälp av oss är alltid gratis.

Det här kan vi erbjuda dig

Vi vill stötta dig att hitta något meningsfullt att göra på dagarna och erbjuder därför flera olika aktiviteter.

Söka studier

Förutom gymnasiet är folkhögskola ett möjligt alternativ för dig som är över 18 år. Komvux är ett annat alternativ om du har fyllt 20 år eller har studiebevis från gymnasiet. Vi hjälper dig att hitta rätt!

Söka jobb eller praktik

Om du vill söka praktikplats så hjälps vi åt för att hitta en plats tillsammans. Om du vill börja arbeta kan vi hjälpa dig med att exempelvis skriva CV och personligt brev, träna på jobbintervjuer och lära dig vägar att söka olika typer av jobb.

Individuellt stöd med samtal och annat

Vi erbjuder också andra aktiviteter:

  • hitta mål och vad som motiverar dig,
  • ordna studiebesök eller praktik utifrån dina intressen,
  • hjälp i kontakten med andra myndigheter,
  • eller bara prata.

Vi erbjuder individuellt stöd och utgår från din vilja, förmåga och dina önskemål. Anhöriga eller andra vuxna är välkomna att vara med om du vill det.

Så går det till

Om du har fått ett brev eller ett samtal, eller hört av dig själv till oss bokar vi en tid och plats för ett första möte. Vid det mötet får du träffa en av våra arbetsmarknadshandläggare. På mötet pratar ni om dina tidigare erfarenheter, din nuvarande situation och dina framtidsplaner.

Tillsammans gör ni en planering utifrån dina tankar och mål för att hitta en betydelsefull sysselsättning för dig. Du får gärna ta med dig någon från din familj eller annan viktig person till mötet.

Hur och om ni fortsätter träffas och vilket stöd du vill ha bestämmer ni på mötet.

Hör av dig till oss!

Du kan ringa eller mejla vår arbetsmarknadshandläggare om du vill boka ett möte eller bara vill veta mer om aktivitetsansvaret.

Föräldrar, syskon och kompisar kan också höra av sig om de vill.

Sidan publicerades 27 juni 2023