Mat, lunch i förskola

Barnen som går i förskolan får frukost, lunch och sedan ett mellanmål på eftermiddagen.

Vad blir för mat?

Alla förskolor har samma matsedel. Du kan se förskolornas matsedlar på webbplatsen skolmaten.se eller i appen Skolmaten i mobilen.

Öppna webbplatsen skolmaten.se för att se veckans matsedel

Vad serverar vi?

Specialkost

Behöver ditt barn särskild mat, så kallad specialkost, ska du berätta det för personalen när barnet börjar i förskolan. Det finns två skäl till att få specialkost: antingen på grund av födoämnesallergi eller intolerans.

Fyll i blanketten för ansökan om specialkost och lämna till personalen och förskolans kök

Du ska också bifoga ett intyg från behandlingsansvarig läkare om orsaken är allergi eller intolerans tillsammans med blanketten.

Så planeras maten

Kommunen arbetar med en terminsmatsedel, som planeras för ett halvår i taget. Matsedeln anpassas efter vad barnen och eleverna tycker är gott, att måltiderna har rätt näringsinnehåll samt vad maträtterna kostar.

Förskolorna har matråd där vårdnadshavare, pedagoger och måltidspersonal diskuterar och lämnar förslag om både maten och måltidsmiljön.

Alla måltider lagas enligt Livsmedelsverkets riktlinjer. Dessutom är alla förskolekök certifierade enligt Kravs regler nivå 1. Det innebär att minst 25 procent av det totala inköpsvärdet av våra livsmedel består av Krav-märkta, EU-ekologiska eller MSC-märkta produkter.

Sidan publicerades 30 juni 2021