Aktiviteter för nyanlända

För dig som är nyanländ i kommunen

Du som är nyanländ i Mönsterås kommun är välkommen att kontakta integrationsenheten för att få hjälp och stöttning att etablera dig i kommunen och i det svenska samhället. Vi kallar in dig till ett första samtal där du får den information och hjälp du behöver.

Vi hjälper dig bland annat i kontakter med olika myndigheter och förvaltningar inom kommunen, så att du kan få en så bra start som möjligt i vår kommun. Du kommer också att bli erbjuden en kurs i samhällsorientering på 100 timmar. Vi finns till för dig under etableringstiden men du kan delta i integrationsfrämjande insatser även efter att etableringstiden gått ut om du behöver det.

Språkcafé

På måndagar är det språkcafé och det är en mötesplats där alla är välkomna. Här samtalar vi på lätt svenska över en kopp kaffe eller te. Vi bjuder på fika, du bjuder på dig själv. Ingen föranmälan.

Språkcafét är på måndagar klockan 16:30-18:00 från och med den 15 januari till och med den 10 juni. Vecka 3-18 är språkcafèt på biblioteket i Mönsterås och vecka 19-20 samt 22-24 på Arbetsmarknadsenheten Hjulet på Kuggåsvägen 9 i Mönsterås.

I samband med helgdagar är språkcafét inställt, så på annandag påsk den 1 april är det inget språkcafé. Det är även inställt den 20 maj.

För dig som vill engagera dig för integration

Är du medlem i en förening och har idéer eller frågor om hur din förening kan arbeta för integration? Eller är du som privatperson intresserad av att delta i några av våra integrationsfrämjande insatser? Välkommen att höra av dig till oss så berättar vi mer.

Är du företagare och vill hjälpa till genom att till exempel erbjuda språkpraktik eller möjlighet till arbetsträning? Välkommen att höra av dig så berättar vi mer.

Som privatperson är du varmt välkommen till våra språkcaféer där du är med och samtalar med nya svenskar på lätt svenska över en kopp kaffe eller te.

Sidan uppdaterad 28 mars 2024