Turistbyrå

På turistbyrån får du hjälp med information om aktiviteter, boende, matställen och tips på utflyktsmål och annat du kan se och göra under ditt besök. Här kan du hämta kartor och broschyrer, köpa souvenirer, hyra cykel och låna flytvästar.

Behöver du hjälp inför ditt besök i Mönsterås kommun? Vi har samlat information om vad som finns att se och göra, äta och dricka och vilka evenemang du kan gå på via länkarna här nedanför. Ta del av tips på aktiviteter för barn, vad man kan hitta på om det regnar och alla olika sätt du kan upptäcka vår vackra natur på. Här finns något för alla!

Har du frågor eller vill få personliga tips är du hjärtligt välkommen att höra av dig till eller besöka vår turistbyrå. Turistbyrån ligger längs Sjögatan i centrala Mönsterås och är öppen från juni till och med augusti. Vid många besöksmål och butiker runtom i kommunen hittar du dessutom informationsmaterial som kartor och broschyrer.

Vi hoppas att du får ett fint besök i vår kommun!

Besöksmål och aktiviteter

Illustration av en kvadratisk skylt. Text på skylten är "Turistinformation".

Ett barn springer på en träbrygga

Badplatser

I Mönsterås kommun är det aldrig långt till en badplats. Här finns badplatser som passar alla: lugnare badvatten för dig som badar med barn, hopptorn för del äventyrliga och badplatser där brygga och stege ligger i året om för den som gillar ett uppiggande vinterbad.

Läs mer
Segelbåt i solnedgång i en gästhamn vid en träbrygga

Båtar och hamnar

Mönsterås kommun har en 15 mil lång kuststräcka som väntar på dig med fina badplatser och trevliga gästhamnar. För dig som kommer med båt är gästhamnarna en viloplats för natten och en bra start för upptäcktsfärder på land.

Läs mer
Två händer håller i en telefon framför en blå skylt med QR-kod

Digitala guidningar

Du kan få veta mer om våra kulturhistoriska platser, offentlig konst, friluftsområden och andra sevärdheter i en app. Runt om i kommunen finns QR-koder som du scannar av och kan läsa eller få texter upplästa för dig direkt i mobilen.

Läs mer
En storbandsorkester med blåsinstrument

Evenemangskalender

I Mönsterås kommuns evenemangskalender hittar du mycket av det som händer i kommunen – konserter, teater, barnaktiviteter, festivaler, föredrag, utställningar, mässor med mera.

Läs mer
En fiskare i en liten roddbåt i en insjö med näckrosor

Fiske

Sportfisket i Mönsterås kommun erbjuder en oändlig variation, både vad gäller miljöer och fisken som lever i dessa. Fiska allt från karp till havsöring, från damm till hav inom endast en knapp kilometers avstånd. I Mönsterås finns något för alla - från semesterfiskaren till den mest målinriktade storfiskjägaren.

Läs mer
Medeltidsklädda guider tillsammans med besökare i en klosterruin av sten

Kulturhistoria, kulturarv

Det finns flera olika kulturmiljöer att spontant besöka för att bekanta sig med kommunens kulturhistoria. Sveriges minsta köping, en ruin, något slott och flera fornminnen hör också till vad du kan titta på under utflykten.

Läs mer
Två personer på mountainbikecyklar på grusväg

Mountainbike

I Långehäll utanför Blomstermåla finns en av södra Sveriges mest unika anläggningar för cykling. Ett större spårutbud är svårt att hitta i Småland, och i Kalmar län är området det absolut största för mountainbike.

Läs mer
Ett band spelar i ett tält på en kullerstensgata. I förgrunden syns publiken.

Musik, scenkonst

Lokala musiker och flera musikband sätter sin prägel på kommunen. Här finns ett rikt musikliv och musiktradition, från bland annat en årlig bluesfestival som är en av de största i sin genre i Sverige till den Mönsteråsborna psalmen "O, Store Gud" som är känd över världen.

Läs mer
En person håller i en tröja som hänger på en galge

Mönsterås handel

När du besöker Mönsterås kommun går du inte på "stan" för att shoppa - här går du på köpingen. Här hittar du små butiker i vacker miljö och med en personlig service utöver det vanliga. Den lokala handelsföreningen har mer information om butikernas utbud och öppettider.

Läs mer

Naturkartan

I den digitala naturkartan hittar du information som hjälper dig att planera din utflykt till kommunens naturreservat, friluftsområden eller andra gröna besöksmål. I guidens karta kan du lätt se alla områden, leder och friluftsanläggningar som finns nära dig.

Läs mer
Två personer sitter i campingstolar framför paddle boards, i bakgrunden syns en husbil och hav

Ställplatser

I Mönsterås kommun finns flera fina ställplatser för husbilar med välkomnande lägen, oavsett om du vill övernatta nära centrum, havet eller skog och mark. Med ställplatser menar vi platser där du kan övernatta i husbilen.

Läs mer
Två personer med ryggsäckar går på en vandringsled i lövskog

Vandringsleder

För den som vill röra på sig är Mönsterås med alla sina omgivningar en fantastisk plats. Här kan du vandra längs med leder som går genom trolsk granskog och vacker lövskog, längs åsträckor vid Emån och Alsterån eller fantastiskt kulturlandskap med stenmurar, hägnade betesmarker, röda hus och gårdar.

Läs mer
En person simmar i en inomhusbassäng

Vattenpalatset

På Vattenpalatset i Mönsterås kan du motionssimma, leka i äventyrsbadet, unna dig en stunds avkoppling i relaxavdelningen eller träna. För lekfulla besökare finns ett äventyrsbad med vattenrutschkana och utrymme för hopp och lek.

Läs mer

Låna flytväst

När du ska ut och segla, åka motorbåt, paddla eller fiska är det viktigt att du använder flytväst. Även om du kan simma är risken att du grips av panik stor om vattnet är kallt eller om det är långt till land.

Hos oss på turistbyrån kan du gratis låna flytvästar i alla vikter och storlekar. Tyvärr finns ingen möjlighet att förboka flytvästar, men oftast har vi västar till alla som behöver.

Sidan uppdaterad 22 maj 2024