Stöd till fritidsföreningar
Kommunen ger bidrag till fritidsföreningar som bedriver ideell barn- och ungdomsverksamhet i åldern 7-25 år. För att få bidrag ska föreningen ha en policy inom alkohol, narkotika, doping och tobak, ANDT samt trafik. Bidragen delas ut av kultur- och fritidsnämnden. Ansökan görs enbart genom e-tjänst
Föreningsbidragen som e-tjänster
Sedan januari 2023 har kommunen en ny plattform, e-serve för boknings- och bidragstjänster. Detta innebär att din förening behöver skapa ett konto i det nya systemet. Kontot skapar du som privatperson via bank-id, och sedan görs du till föreningsadministratör för den eller de föreningar du är aktiv i.
Nedan hittar du länken till samtliga e-tjänster för föreningar och instruktionsfilmer för hur du använder e-tjänsterna.
Några förbättringar i den nya tjänsten
Flera personer kan vara föreningsadministratörer till samma förening.
Ökad säkerhet – alla måste identifiera sig med bank-id för att kunna nyttja tjänsten.
-
Drogförebyggande medel
Om er förening anordnar drogförebyggande kvällsaktiviteter kan ni söka bidrag i förhand till arrangemanget. Med ansökan ska föreningen bifoga en enkel beskrivning om arrangemanget och vilka medel föreningen behöver. Krav är att aktiviteten eller samlingen informerar föreningens ungdomar om alkohol, narkotika, dopning och tobak (ANDT).
Ansökan görs genom att mejla eller ringa fritidskontoret.
-
Lokalt aktivitetsstöd (LOK-stöd)
Er förening kan söka lokalt aktivitetsstöd som betalas ut per träff och deltagare. Samlingen ska bestå av minst tre och högst 30 deltagare utöver ledaren. Ju fler medlemmar och träffar desto högre blir bidraget.
Ansökan ska skickas in senast den 15 augusti för vårsäsong och den 25 februari för höstsäsong. LOK-stöd närvarokort ska skickas in tillsammans med ansökan.
Föreningar som är anslutna till Riksidrottsförbundet (RF) och som ansöker via IdrottOnline får sin ansökan skickad automatiskt till kommunen.
Sök lokalt aktivitetsstöd
Skicka in närvarokort
-
Startbidrag
Nybildade föreningar kan ansöka om ett startbidrag på 500 kronor. Till ansökan ska bifogas verksamhetsplan, stadgar, mötesprotokoll med styrelseförteckning, kontouppgifter samt om föreningen tillhör någon riksorganisation.
Sök startbidrag
-
Utbildningsbidrag
Bidraget ska stödja och stimulera kompetensutveckling av ledare och instruktörer inom fritidsföreningar med barn- och ungdomsverksamhet. Utbildningsbidrag utgår med 300 kronor per dag och maximalt 1 500 kronor per kurs.
Ansökan ska göras senast en månad efter avslutad kurs. Specificering av kostnader samt kursprogram och kursintyg ska bifogas ansökan.
Sök utbildningsbidrag
-
Verksamhets- och lokalbidrag
Verksamhetsbidraget ska användas för att täcka en del av föreningens baskostnader för administration och verksamhet. Bidraget betalas ut en gång per år och beräknas på antalet medlemmar i åldern 7 till 25 år.
Antal medlemmar |
Kronor/person |
1-100 |
40 kronor |
101-200 |
35 kronor |
201 och fler |
30 kronor |
Lokalbidraget är 25 kronor per medlem mellan 7-25 år.
Lokalbidraget ska användas för att täcka del av föreningens lokalkostnader. Förening som hyr eller äger lokal eller fastighet kan få bidrag till hyra, uppvärmning, vatten och el. Mönsterås kommuns lokaler som hyrs till föreningstaxa är redan subventionerade och går ej att söka bidrag för.
Bidrag avser kostnader under föregående verksamhetsår.
Ansökan ska göras senast den 31 mars.
Verksamhetsberättelse, kassarapport, revisionsberättelse och föreningspolicy ska bifogas ansökan.
Sök verksamhets- och lokalbidrag för fritidsföreningar
-
Registrera förening
För att nyttja bidrags- och hallbokningstjänsten samt för att finnas med i kommunens föreningsregister måste din förening först registreras i e-tjänsten. Det innebär att även du som privatperson registrerar dig, med hjälp av bank-id. Registrera förening registrera förening via e-serve
Instruktionsfilmer
Här finns korta filmer med instruktioner för hur du använder e-tjänsterna. Välj det ärende som passar dig.
Registrera förening (guide, e-serve)
Uppdatera föreningsuppgifter på min profil, (guide, e-serve)
Föreningskonto. Kontoinställningar, avboka tider och bidragsadministrering. (guide, e-serve)
Ansöka om bidrag (guide, e-serve)
Skapa kommunfil i Idrottonline, föreningar anslutna till Riksidrottsförbundet (guide, e-serve)
Registrera sammankomster, gäller övriga föreningar (guide, e-serve)
Administrera gruppledare för sammankomster, gäller övriga föreningar (guide, e-serve)
Sidan uppdaterad 8 maj 2023