Hundar och katter

När du skaffar ett husdjur tar du på dig ett ansvar för att djuret har det bra. Här får du information om vad du ska tänka på när du har en hund eller katt. Här finns också information för dig som upplever att du blir störd av exempelvis grannens hund eller katt.

Störande katter

Kommunens miljö- och byggförvaltning får då och då in klagomål angående lösspringande katter som kissar på barnvagnar, ved eller bilar, men det finns små möjligheter att påverka situationen eftersom lösspringande katter inte bedöms orsaka omgivningen eller människors hälsa eller miljö på ett betydande sätt enligt lagen.

För att ha god grannsämja i bostadsområdet kan du som kattägare minska risken att din katt stör andra genom att

 • ha katten kopplad eller ha halsband på katten med ägarens (ditt) namn, adress och telefonnummer eller vara ID-märkt på annat sätt som gör det möjligt att kontakta dig
 • prata med dina grannar om du har en utekatt och fråga dem om din katt upplevs som ett problem och framför att du gärna vill veta om din katt stör dem.
 • ha en kattlåda och lär katten att göra sina behov i den, även om katten vistas ute.
 • kastrera eller sterilisera katten om den inte ska användas till avel. Kastrerade och steriliserade katter har inte samma behov av att markera sitt revir.
 • fundera över din katthållning, dels för god grannsämja men också för kattens välbefinnande: att ha katten inne i större utsträckning eller helt och hållet innebär ju att den undviker faror som trafikdöd, revirslagsmål och sjukdomar.

Vad kan jag tänka på som granne om jag störs av katter?

Katter får röra sig fritt utomhus. Domstol har avgjort att katter som vistas eller gör sina behov på någon annans tomt normalt inte utgör en olägenhet. Det gäller även katter som tar sig in i bostäder genom öppna dörrar eller fönster. Generellt är det därför mycket sällan kommunen kan göra något när det gäller sådana störningar från katter.

Om du upplever att en katt stör dig genom att exempelvis kissa på din tomt eller ta sig in i din bostad är du själv ansvarig för att freda dig. Det kan du göra genom att till exempel stänga dörrar och fönster och försöka jaga bort katten från tomten. Prata också med djurägaren om du vet vem det är, ofta vet djurägaren inte om att deras katt stör någon annan.

Om du bor i hyreslägenhet bör du tala om problemet för fastighetsägaren. Om du bor i en förening kan ni gemensamt vidta åtgärder. En större förening kan eventuellt förhandla till sig rabatt på kastrering till dess medlemmars katter.

Kom ihåg att katten också kan göra en viss nytta genom att hålla borta vissa gnagare, som också kan upplevas som ett problem.

Tips för att göra katten ovillig att komma till din tomt som granne

 • Spruta vatten på katten när den kommer in i trädgården. Det kräver tålamod, men så småningom förknippar katten trädgården med den obehagliga vattenstrålen.
 • Skräm katten. Klappa i händerna eller gör andra höga ljud.
 • Täck över barnens sandlåda när den inte används.
 • Näta eller täck för skrymslen där katten vill gå in.
 • Lägg hönsnät eller liknande i rabatten och täck med ett tunt lager jord. Nätet syns inte men katten tycker inte om att krafsa när nätet tar i.
 • Lägg dekorationsstenar i rabatten så att den inte går att gräva i. Fiberduk kan läggas över trädgårdsland för att skydda växterna.
 • Strö ut kaffesump, vissnade tagetesblommor eller strö/spraya med ”fy skäms”-medel eller liknande som kan köpas i djuraffärer.
 • Undvik att plantera växter som lockar till sig katter, så som kattmynta och läkevänderot.
 • Kom ihåg att du aldrig får skada någon annans katt eller lägga ut gift, även om den vistas eller förorenar på din tomt!

Sidan granskad 21 september 2022