Båten och hamnen
Du som båtägare kan vara med och minska mängden föroreningar i miljön. Måla din båt med tillåtna och miljövänlig båtbottenfärg. Ta hand om toalettavfall och annat avfall. Då gör du stor skillnad.
Små val har stor betydelse. Att välja miljövänliga alternativ är en vinst för både dig och miljön.
-
Ta hand om motorn och använd bra bensin och olja
Om du använder alkylatbensin istället för vanlig 95-oktanig bensin minskar du de skadliga utsläppen av kolväte med 80-90 procent. Ta hand om båtens motor genom att serva den årligen och byta ut slitna och trasiga delar, det minskar risken för läckage och kan också minska bränsleförbrukningen. Byt till en 4-taktsmotor när den gamla 2-taktmotorn är för sliten eller gammal. Under tiden du har kvar din 2-taktmotor kan du använda en nedbrytbar 2-taktsolja.
-
Välj giftfria och miljömärkta färger om du måste måla båtbotten
Det går att bekämpa påväxt på båtbotten på andra sätt än att använda båtbottenfärger som innehåller miljöskadliga ämnen. Att använda båtbottentvätt eller att ha båten på land när den inte används är två exempel. Om du måste måla båtbotten ska du använda giftfria och miljömärkta båtbottenfärger och det är viktigt att din båt tvättas på en spolplatta med rening så att gifterna inte sköljs ut i vattnet eller på marken runt omkring och förorenar. Eftersom många båtbottenfärger är giftiga för miljön och vattenlevande organismer. Det gäller även de färger som är godkända av Kemikalieinspektionen.
-
Ta hand om ditt avfall
Du ska ta hand om allt avfall som du eller båten producerar. Hushålls- och matavfall, brännbart avfall och förpackningar ska lämnas in på angivna platser i hamnar eller på kommunens återvinningsstationer. Farligt avfall, som båtbatterier, spillolja och oljefilter ska du lämna in på kommunens avfallsanläggning Mörkeskog. Glöm inte att oljigt slagvatten hör hemma i samma kärl som spilloljan. Även gamla burkar för målarfärg och penslar, lösningsmedel, kylarvätska samt färgrester av båtbottenfärg som skrapats eller slipats bort ska lämnas in på avfallsanläggningen.
Toalettavfall ska du tömma i tömningsstationerna som finns i Mönsterås hamn, Lakhamn, Mönsterås segelklubb och på Timmernabbens båtsällskap.
-
Välj miljömärkta produkter till båten
De produkter du väljer att använda i och till båten har stor betydelse för miljön. Välj fosfatfria hushållskemikalier och miljömärkta båtvårsprodukter så bidrar du till en minskning av övergödningen i våra sjöar och hav.
Projekt för att fasa ut miljöskadlig bottenfärg
Under 2023-2024 genomför Mönsterås kommun ett projekt som ska fasa ut miljöskadliga bottenfärger, stödja båtklubbar och båtägare och kartlägga utbredningen av tributyltenn (TBT) i kommunen.
På flera platser i Kalmarsund, liksom många andra platser i Östersjön, är det förhöjda halter av TBT. TBT är ett mycket giftigt och hormonstörande ämne som främst påverkar vattenlevande organismer.
Den största källan till de höga halterna av TBT är äldre båtbottenfärger. Färger innehållande TBT har varit förbjudna sedan 1989 men kan finnas kvar under nyare färglager och läcker då ut vid underhåll och sjösättning av målade båtar.
Osäkert med TBT-halter vid kommunens hamnar, men upp mot 15-30 procent av båtarna kan ha bottenfärg med för höga halter
Vi saknar i dag kännedom om hur situationen med TBT ser ut vid kommunens hamnar. Det går inte heller att i dagsläget säga hur stor andel av fritidsbåtarna som är målade med färg som innehåller TBT. Men om det är som i kringliggande kommuner är det mellan 15-30 procent av båtarna i kommunen som har halter över de riktvärden som finns.
Vi vet inte heller om det finns platser i marinorna där båtar har slipats eller tvättats och där TBT läcker ut till vattnet.
En del i projektet är att kartlägga utbredningen av förhöjda halter av TBT i kommunen. Det gör vi genom att:
- ta prover av sediment i sex hamnar
- ta markprover vid de fyra största marinorna,
- göra slumpvisa mätning med XRF av båtar för att få en bild av läget på fem uppställningsplatser.
Kommunen har fått pengar för lokala vattenvårdsprojekt (LOVA-medel) från länsstyrelsen för att göra kartläggningen. Arbetet genomförs även genom dialog med båtklubbarna.
Sidan uppdaterad 15 december 2022