Vuxen och två barn går uppför sluttning bland stenar

Klättring

I Mönsterås kommun finns det bra möjligheter för klättring, både för dig som är nybörjare och för dig som är mer erfaren.

Klättringen varierar från friklättring och klättring på stora stenar, så kallad bouldering, till klätterväggar både inomhus och utomhus.

Innan du klättrar måste du tänka på säkerheten! Klättra inte ensam, använd personlig utrustning och annan säkerhetsutrustning som är anpassad för klättringen. Känner du dig osäker eller behöver mer information om klättring ska du kontakta någon av de klättringsklubbar som finns i närheten. All klättring sker på egen risk.

Om du klättrar i det fria behöver du också tänka på att följa och respektera allemansrätten, för att fler ska få möjlighet att njuta av vår natur.

Klättra i det fria

  • Kevershäll (berg)
  • Kråkerumsvägen (sten), i Mönsterås
  • Predikstolen och Prästberget (berg), Långehäll
  • Strandvägen i Mölstad (sten), i Mönsterås
  • Tranehäll (berg), i Finsjö
  • Klätterstenen vid aktivitetsparken i Mönsterås

Kevershäll

Kevershäll ligger strax norr om Habbestorp och kommer du från Mönsterås ligger parkering och start av leden på höger sida av vägen. Vid början av leden finns en karta över området.

Via leden når du flera partier där du kan klättra på berg och stenar.

Långehäll

Långehäll ligger i friluftsområdet i Blomstermåla. Här kan du klättra på klippor och  stenar. Fästen för repklättring finns vid den så kallade Predikstolen vid elljusslingan.

Klättra på vägg

  • Aktivitetsparken i Mönsterås hamn, klättersten
  • Klättervägg i Parkskolan
  • Klättervägg på Ramsö

Aktivitetsparken

I ena hörnet av aktivitetsparken, närmast den lilla lokalgatan, finns en klättersten. Stenen står på en fallskyddsyta som även gör att personer med funktionsnedsättning kan röra sig vid klätterstenen. Varje klättringsled har sin egen färg på stenen. Klättra gärna två och två, en på marken som hjälper och en som klättrar.

På denna klättersten klättrar man utan säkringslinor. När du kommit upp till toppen, klättra ner en bit, titta och ropa innan du hoppar ner.

Klättervägg i Parkskolan

Klätterväggen finns i B-hallen i Parkskolan och är tillgänglig för elever på skolan.

Klättervägg på Ramsö

Ute på Oknö ligger natursköna Ramsö. Från parkeringsplatsen på Ramsö startar en gångstig som leder till klätterväggen. Gångstigen är cirka en halv kilometer. Terrängen på vägen dit och omgivningen vid klätterväggen är helt naturlig. Helt nära klätterväggen finns dessutom grillplats och ett vindskydd för övernattning.

Sidan granskad 28 november 2022