Sophämtning

Mönsterås kommun har två kärl för hushållsavfall, eller kommunalt avfall som det egentligen heter. Ett grönt kärl för restavfall och ett brunt kärl för matavfall. Om du bor i en lägenhet finns det särskilda sopkärl för matavfallet i ditt soprum eller miljöhus, i vissa fall kan det vara en nedgrävd behållare.

Matavfallet läggs i speciella papperspåsar

Matavfall är allt som blir över efter att du har lagat mat eller det som blivit kvar på tallriken. Det ska läggas i den bruna papperspåsen, i det bruna kärlet för matavfall.

Matavfallsinsamling för företag och livsmedelsbutiker

Har du sommartömning?

Under sommarperioden vecka 17 till vecka 40 tömmer vi sopkärlen för fritidsbostäder med sommartömning.

Fullt i tunnan eller glömt ställa ut den?

Om du glömt ställa ut soptunnan eller har mer sopor än vanligt kan du beställa extra hämtning mot avgift hos kundtjänsten på Mörkeskogs avfallsanläggning.

Då kommer vi och tömmer ditt kärl

Det gröna kärlet töms en gång per fyra veckor och det bruna kärlet varannan vecka.

Vid dagen för sophämtning ska du dra fram kärlet till en bestämd plats längs gatan senast klockan 6 samma dag. Kärlet ska stå vänt med lockets öppning mot gatan, och stå på plan yta i gatunivå eller trottoarnivå. Runt kärlet ska det vara fritt en meter åt alla håll.

Du ska även se till att avfallet är väl förpackat och att kärlen inte är överfulla.

Så hämtar vi ditt avfall vid midsommar

På midsommarafton, fredag den 23 juni, hämtas inga sopor. Du som har ordinarie sophämtning på midsommarafton har istället sophämtning på torsdag den 22 juni. Ställ ut ditt sopkärl senast klockan 06 på morgonen på hämtningsdagen och låt det stå framme tills vi tömt.

Öppettider på Mörkeskogs avfallsanläggning

Blomstermåla

Fliseryd

Mönsterås

Timmernabben

Ålem

Sidan uppdaterad 19 juni 2023