Starta företag

Har du funderingar på att starta ett företag? Mönsterås kommun anordnar informationstillfällen för dig som funderar på att starta företag. Du får då en övergripande information om ekonomi, marknadsföring, redovisning och skatter.

När vi har datum inplanerade för informationsträffar och företagarskola finns de i kalendern på webbplatsen, och det annonseras i sociala medier och lokala annonsblad.

Du kan även boka personlig rådgivning direkt. Mönsterås kommun erbjuder nyföretagarrådgivning genom ett samarbete med Atrinova.

Har du frågor eller funderingar? Kontakta oss gärna.

Tips att tänka på inför starten

Från idé till affärsplan

Du har en affärsidé, men hur går du vidare? Ett bra första steg är att bolla din idé med någon som kan hjälpa dig avgöra om idén är genomförbar och, inte minst, kommersiellt gångbar. Är det till exempel tänkbart att du kan få ihop din finansiering? Kontakta gärna kommunens näringslivsenhet som kan guida dig vidare till rätt rådgivning.

Checklista när du startar

På webbplatsen Verksamt.se finns en bra tjänst där du kan skapa en egen checklista genom att besvara några enkla frågor. Du får då anpassad information utifrån din nuvarande situation, till exempel hur du gör för att registrera ditt företag eller registrera dig som arbetsgivare. Speciella checklistor finns även för vissa specifika branscher, som till exempel restaurangbranschen.

Skapa din egen checklista för att starta företag på webbplatsen verksamt.se

Tillstånd och regler

Att starta, driva eller utveckla en verksamhet kräver ibland anmälan, registrering och tillstånd. Använder du checklistan på Verksamt.se hittar du information om tillstånd och regler.

På Tillstånd, regler och tillsyn kan du läsa om vad som gäller för just din verksamhet och att söka vissa tillstånd från Mönsterås kommun. Det kan du bland annat genom e-tjänster. Är du osäker på vilka tillstånd som gäller för din verksamhet eller vilken ordning de ska sökas i? Hör av dig till näringslivsenheten för guidning.

Till Tillstånd, regler och tillsyn

Lokal

Behöver du en lokal för din verksamhet? Under Lediga lokaler hittar du information om lediga lokaler för kontor, butiker och industri från både offentliga och privata fastighetsägare i Mönsterås kommun. Tänk också på att alla lokaler inte passar för alla ändamål. Om du inte hittar det du söker kan du också kontakta Mönsterås Utvecklings AB (Muab).

Till Lediga lokaler

Marknadsföring

Det råder ingen tvekan om att marknadsföring är en viktig och ibland till och med avgörande framgångsfaktor för alla företag. Men det är också något du måste arbeta med aktivt – både inför starten och när företaget har kommit igång på riktigt. Grunden är att förstå dina kunder, så att du kan erbjuda en lösning utifrån deras behov. Nästa steg är att nå ut med ditt erbjudande och kommunicera så att du attraherar dina tänkbara kunder. På webbplatsen Verksamt.se finns samlad information om hur du marknadsför ditt företag.

Marknadsföring av ditt företag (verksamt.se)

Länkar

Nedan följer några fler länkar med information som du har nytta av när du ska starta företag.

Sidan publicerades 21 juni 2021