Bohemian voices, Camerata Nordica Chamber Ensemble

Mat, dryck Musik
Bohemian Voices Camerata Nordica
Datum

9 apr 2024

Tid

19:00 - 21:00

Plats

Hotell Munken

Utforska tjusningen av bohemiskt inspirerad musik med ett program med stråkkvartetter av Mozart, Dvorak, Beethoven och Brahms, tillsammans med den magiska kompositionen "organum light" av Dobrinka Tabakova, som avslutas med Brahms utsökta östeuropeiskt inspirerade stråkkvintett.

Bohemisk är enligt Svenska Akademiens Ordlista något som kännetecknas av frihet från regler och planering, i daglig förståelse även konstnärligt och ovanligt.

Vi har ofta möjlighet att lyssna till stråkkvartetter, men det finns en skatt av musik som man inte lika ofta hör, om man bara lägger till en violin. Flera kompositörer har skrivit verk för denna lite ovanligare sättning såsom Mozart, Dvorak, Beethoven, Brahms med flera. De här verken förjänar också att spelas och höras! Sättningen i sig kan alltså sägas vara bohemisk, men också i öppningsstycket av Dvorak kan man höra det originella. Det är den vackra stråkkvintetten som komponerades i USA som fint fångar den inspiration Dvorak fick i det amerikanska uttrycket.

I detta program finns också ett kort men magiskt stycke av den bulgariska kompositören Dobrinka Tabakova, Organum Light, komponerad 2014.

Slutet av konserten utgörs av Brahms stråkkvintett nummer 2, med vilken Brahms sade sig vilja avsluta sin kompositörsbana, även om han faktiskt skrev ytterligare ett par stycken senare.

Detta är ett av Brahms finaste verk, med starka influenser från Östeuropeisk musik och kultur. Sprudlande, elegant, subtilt, originellt och ofelbart Brahms i varje takt!

Biljetter bokas via yvonne.gunnebrant@protonmail.com eller telefon 070-370 24 92.

Biljettpris: 180 kronor

En musikmeny serveras från 17.30.

Maten förbokas hos Munken Hotell på telefon 0499-483 90 eller info@munkenhotell.se.

Varmt Välkomna!

Arrangör: Mönsterås Jazz & Kammarmusikförening
Medarrangörer: Munken Hotell, Mönsterås kommun, Studieförbundet Vuxenskolan, Länsmusiken Kalmar Län

Datum och tid

9 apr

19:00 - 21:00