Närbild på ett element.

Fordon och transporter

Transporter av människor och gods står för en tredjedel av Sveriges energianvändning. Genom att byta ut bilresor mot cykeln, åka kollektivt, samåka eller gå över till förnybara bränslen bidrar du till att minska klimatpåverkan, renare luft, bättre tillgänglighet för alla trafikanter, bättre hälsa, minskat buller och bättre trafiksäkerhet.

Minska din bränsleförbrukning

Hushållens bilresor är en stor utgift. Du kan spara pengar genom att till exempel köra med rätt lufttryck i däcken, hålla hastighetsgränserna och ta bort takräcke och takbox när de inte behövs. Att använda motorvärmare när det är kallt gör också skillnad. Men det som sparar mest pengar och miljö är förstås att minska på bilåkandet.

Bränsleförbrukningen kan påverkas på flera sätt. Ett av de enklaste sätten är att lätta på gasen och hålla hastighetsgränsen.

Bilsvar hjälper dig att jämföra bilar. Här kan du söka på till exempel märke, bränsleförbrukning och milkostnad.

Välj energimärkta däck! Läs mer om energimärkningen av däck på Energimyndighetens hemsida.

Ladda elbil och tanka gas

Här kan du läsa om var du kan ladda och tanka miljövänligare drivmedel i Mönsterås kommun. Dessa alternativa drivmedel påverkar inte klimatet genom utsläpp av växthusgaser i den utsträckning som fossilt drivmedel gör, till exempel bensin och diesel.

Laddstolpar

Laddningsplatser för elbilar finns på Kvarngatan 2 i Mönsterås, utanför kommunhuset. Hur du laddar och vad det kostar kan variera, men framgår på platsen.

Här finns en rikstäckande karta över laddstolpar för elbilar:

uppladdning.nu

Hur du kan skaffa en laddstation

Här kan du läsa mer om hur privatpersoner, bostadsrättsföreningar och andra kan gå tillväga för att skaffa en laddstation:

Fordonsgas

Vid Kronobäcks företagspark, på Företagsvägen 4 i Mönsterås, finns möjlighet att tanka biogas.

Sidan uppdaterad 13 september 2022