Arbetsmarknadsinsatser
Kommunen driver och samordnar arbetet med sysselsättning och integration, kommunala praktikplatser och feriepraktik. Har du av olika skäl svårt att få jobb och komma in på arbetsmarknaden kan du få stöd av kommunens arbetsmarknadsenhet för att hitta en väg tillbaka.
Du kan få hjälp med att komma ut på en språkpraktik, vanlig praktik eller arbetsträning för att öka dina chanser att komma närmare arbetsmarknaden.
Du få praktisera och arbeta, antingen på arbetsmarknadsenhetens verksamhet Hjulet eller inom annan kommunal och privat verksamhet genom vårt samarbete med kommunala verksamheter, det lokala näringslivet, grannkommuner och berörda myndigheter och organisationer.
Läs mer om att praktisera på arbetsmarknadsenheten Hjulet.
Pågående projekt
Inom arbetsmarknadsenheten drivs en stor del av arbetet i projektform, ofta i samverkan med andra kommuner, organisationer, myndigheter och med det privata näringslivet. Just nu medverkar vi i följande projekt.
-
Vägknuten
Insatsen Vägknuten bedrivs i samverkan mellan kommunerna Mönsterås, Högsby och Oskarshamn, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Region Kalmar län. Syftet är att bibehålla och utveckla samverkan mellan parterna. Vi vill också fortsätta att utveckla metoder för att i samverkan kunna erbjuda individer en sammanhängande insats som kan öka deras förutsättningar att nå ökad självförsörjning, alternativt att de får stöd och underlag för att få rätt till rätt ersättning.
Målgruppen är personer som är i behov av samordnade insatser för inträde eller återgång till arbetsmarknaden eller i annan varaktig försörjning. Insatsen vänder sig till personer i yrkesverksam ålder från 18 år.
Vägknuten finansieras av Samordningsförbundet i Kalmar län.
Läs mer om Vägknuten på Samordningsförbundets webbplats.
-
Tagga OHM Framtiden
Tagga OHM Framtiden är ett projekt som Vägknuten, Oskarshamn, Högsby och Mönsterås kommuner står bakom. Projektet finansieras av Samordningsförbundet Kalmar län. Projektet vänder sig till unga människor från 16 till 29 år. Ambitionen är att hjälpa ungdomar från utanförskap till innanförskap. Projektet ger stöd, råd och information till föräldrar och anhöriga. Projektet går ut på att aktivera, motivera och samordna stödinsatser, att genom rätt insats får unga att vilja ”tagga framtiden”.
Målen med projektet är:
- Att den unge ska få lust på livet genom bland annat livsstilscoachning, friskvårdsaktiviteter och 7tjugo-metodik.
- Att bygga relationer för att den unge ska känna sig motiverad och att komma till studier eller egenförsörjning.
- Att öka livskvaliteten hos individen och kunna motverka en kriminell väg, ohälsa och långtidsarbetslöshet.
- Att samordna stödet kring den unge för att gå från utanförskap till innanförskap.
- Att föräldrar ska känna att de får stöd och vägledning.
-
Mötesplats MIA
Mötesplats MIA står för mötesplats, integration och arbetsmarknad. Projektet finansieras av Länsstyrelsen och vänder sig till individer som står långt ifrån arbetsmarknaden och som behöver stöd för att närma sig arbetsmarknaden, utveckla sitt språk och bli mer inkluderade i samhället. På mötesplatsen tränar vi svenska på ett praktiskt sätt, ger information om föreningsliv, svenska myndigheter och arbetsmarknaden. Vi driver språkcafé på måndagar på Mönsterås bibliotek och tränar svenska med föräldralediga i samarbete med öppna förskolan.
-
Projekt SIA
SIA står för samverkan, inkludering och anställningsbarhet och är ett länsövergripande projekt med 11 av länets 12 kommuner samt Försäkringskassan, Rädda Barnen region syd, Fryshuset Småland/öarna, Region Kalmar län, Samordningsförbundet och Arbetsförmedlingen.
Projektet ska hjälpa till att driva utvecklingen av arbetsmarknadsarbetet i länets kommuner. I Mönsterås kommun innebär projektet att vi ska arbetar fram en stärkt samverkan med skolan och socialtjänsten. Vi hoppas även kunna utveckla en samverkan med näringsliv och organisationer för att stärka deltagare med insatser som kan leda vidare till studier eller arbete.
Målgruppen för projektet är personer som befinner sig i ett utanförskap eller som riskerar att hamna i utanförskap. Främst är fokus på unga i åldern 16-29 år. Personer i åldern 30-64 år som inte har kommit in på den reguljära arbetsmarknaden ingår också i projektet.
Arbetet pågår fram till januari 2026.
Läs mer om projekt SIA på Kommunförbundets webbplats
Språkpraktik
För dig som nyanländ arbetar arbetsmarknadsenheten också aktivt med platser för språkpraktik och olika projekt i samverkan med Arbetsförmedlingen och det lokala näringslivet för att underlätta för dig som fått uppehållstillstånd att etablera sig på arbetsmarknaden.
Mer information om dig som är intresserad av språkpraktik eller har möjlighet att ta emot en språkpraktikant i din verksamhet.
Sidan uppdaterad 25 maj 2023