Tänk efter före - för att minska avfallet

2022-05-09

Den här nyheten är äldre än sex månader och innehållet kanske inte är aktuellt längre.

Tre barn sitter på stenmur.

I Sverige och Mönsterås kommun är vi bra på att ta hand om vårt avfall, men det bästa avfallet är det som aldrig uppstår! Från idag och några veckor framåt får vi hjälp och tips av tre unga ambassadörer om hur vi kan minska vårt avfall – genom att tänka efter före.

Budskapet i kampanjen är enkelt. Precis lika enkelt som det är att göra och våra unga ambassadörer Daniella, Hampus och Lilly ger oss tips på hur vi kan tänka efter före – för att minska vårt avfall.  Som att du innan du handlar tänker du efter:

  • Behöver jag det?
  • Kan jag låna det?
  • Kan jag köpa det begagnat?

Gå till vår kampanjsida för att se vår film och läsa om enkla och smarta tips för att minska avfallet

Minska ditt avfall genom att tänka efter före

Varje år slänger vi 450 kg sopor per person, den mängden behöver minska! Allt vi köper eller konsumerar blir till slut avfall, och det finns många sätt för dig att minska dina avfallsmängder. Det bästa avfallet är såklart det som aldrig uppstår, men att minska avfallet kan också handla om allt från att lappa och laga kläder och att vara kreativ i köket till att sortera ut förpackningar till återvinning.

Gör ett smartare val och minska ditt avfall genom att tänk efter före.

Varför har vi en kampanj om att minska avfallet?

Om alla på jorden levde som vi gör i Sverige skulle det behövas fyra jordklot för att få naturresurserna att räcka till. Det är inte hållbart och vår konsumtion påverkar klimat och miljö negativt. Därför vill vi tillsammans med dig minska avfallet.

Våra ambassadörer ger bra tips – har du ännu fler?

Har du också bra tips eller vill berätta hur du minskar ditt avfall? Skicka in det till oss på miljö- och byggavdelningen så kanske vi publicerar det på kampanjsidan.

Glöm inte – att minska avfallet sparar planetens resurser, din tid och dina pengar. Visst är det bra, så tänk efter före!

Sidan publicerades 9 maj 2022