Vuxenutbildning, komvux
På komvux möts människor med olika utbildningsbakgrund och framtidsdrömmar. Studierna planeras individuellt utifrån behov och förutsättningar och kan innebära allt från enstaka ämnesnivåer eller kurser på deltid till en yrkesutbildning på heltid. Vi hjälper dig att hitta din väg framåt.
Kommunal vuxenutbildning är en flexibel skolform med ämnesnivåer, kurser eller delkurser på grundläggande nivå, gymnasienivå samt i svenska för invandrare (SFI).
På gymnasial nivå erbjuder vi främst ämnesnivåer och kurser för att slutföra en examen eller för behörighet för vidare studier till universitet, yrkeshögskola eller yrkesvux.
Kommunen strävar också efter att kunna erbjuda yrkesutbildningar som svarar mot arbetsmarknadens efterfrågan och behov. Yrkesutbildningar är på gymnasial nivå.
Kommunen strävar också efter att kunna erbjuda yrkesutbildningar som svarar mot arbetsmarknadens efterfrågan och behov.
-
Vem får studera på komvux?
Du är behörig till kommunal vuxenutbildning från och med den 1 juli det år du fyller 20 år eller när du har ett slutbetyg, examen eller studiebevis från ett nationellt gymnasieprogram.
Du behöver vara folkbokförd i kommunen för att läsa på komvux.
-
Undervisningen är gratis
Undervisningen på komvux är kostnadsfri, men du betalar själv för din kurslitteratur. Du behöver också ha en egen bärbar dator. Som vuxenelev tar du själv ansvar för dina studier och att du deltar aktivt i undervisningen.
Du behöver också avsätta tid för dina studier.
-
Att söka till komvux
För att söka en utbildning eller kurs på komvux behöver du ett studerandekonto på samma webbplats du gör din ansökan.
Gå till komvux externa webbplats för ansökan och kursutbud
När du öppnat webbplatsen ska du:
- klicka på Logga in och Skapa ett konto, följ instruktionerna
- lägga till den utbildning eller kurser som du vill studera
- fylla i alla frågor du får så utförligt du kan
- höra av dig till studievägledaren på komvux för att komplettera och kontrollera din ansökan
- skicka in.
-
Studie- och yrkesvägledning för vuxna
Studie- och yrkesvägledning innebär att du tillsammans med en studie- och yrkesvägledare tar upp frågor och funderingar kring dina studier och yrkesval. Här får du också information om studiefinansiering, antagning och kursutbud.
Du som ansöker till komvux får hjälp med att upprätta en studieplan, stöd i att sätta upp mål och hur du ska göra för att nå målen. Studieplanen följer genom hela studietiden och revideras vid behov.
-
GY25
Den 1 juli 2025 införs GY25 inom Komvux på gymnasial nivå. Det innebär att ämnesbetyg ersätter dagens kursbetyg och att kurser byts ut till nivåer.
Kontakta studie- och yrkesvägledare om du har du frågor om vad GY25 kan innebära för dig.
Mer information finns också på Skolverket.
Sidan uppdaterad 20 februari 2023