Tre barn sitter vid vattnet. Vänder sig om och tittar mot kameran bakom sig.

Minska avfallet

I Sverige och Mönsterås kommun är vi bra på att ta hand om vårt avfall, men det bästa avfallet är det som aldrig uppstår! Våra unga ambassadörer Daniella, Hampus och Lilly ger oss tips på hur vi kan tänka efter före – för att minska vårt avfall.

  • Behöver jag det?
  • Kan jag låna det?
  • Kan jag köpa det begagnat?

Om alla på jorden levde som vi gör i Sverige skulle det behövas fyra jordklot för att få naturresurserna att räcka till. Det är inte hållbart och vår konsumtion påverkar klimat och miljö negativt. Därför vill vi tillsammans med dig minska avfallet.

Minska ditt avfall genom att tänka efter före

Allt vi köper eller konsumerar blir till slut avfall, och det finns många sätt för dig att minska dina avfallsmängder.

Innan du köper något nytt kan du fråga dig själv; behöver jag det, kan jag låna det och kan jag köpa det begagnat? Gör ett smartare val och minska ditt avfall genom att tänk efter före.

Varje år slänger vi 450 kg sopor per person – minska avfallsmängden i hemmet

Det finns flera sätt att minska mängden avfall i soptunnan där du bor och det handlar om allt från att lappa och laga kläder och att vara kreativ i köket till att sortera ut förpackningar till återvinning.

Våra ambassadörer ger bra tips – har du ännu fler?

Under våren kan du se och höra våra unga ambassadörer ge goda tips och råd hur du kan tänka efter före och minska ditt avfall.

Har du också bra tips eller vill berätta hur du minskar ditt avfall? Skicka in det till oss på miljö- och byggavdelningen så kanske vi publicerar det här på sidan.

Glöm inte – att minska avfallet sparar planetens resurser, din tid och dina pengar. Visst är det bra, så tänk efter före!

Sidan publicerades 8 maj 2022