Vuxen och två barn går uppför sluttning bland stenar

Gäddans dag

Gäddans dag är ett populärt evenemang som ordnas vid Kronobäcks våtmark varje vår. Gäddans dag hålls i mitten av april, och är en familjedag ute i det vackra våtmarksområdet vid Kronobäck. 

Genom Gäddans dag informerar kommunen allmänheten om betydelsen av våtmarker i landskapet, inte minst sådana som ligger i anslutning till havet och som fiskanpassas, och om det arbete som pågår för att få gäddan att återhämta sig i Kalmarsund.

På Gäddans dag medverkar varje år ett antal företag och organisationer som anordnar olika typer av aktiviteter, håller föredrag och informerar om sin verksamhet, tidigare till exempel Linnéuniversitetet, Kalmar läns museum, Naturskyddsföreningen, Emåförbundet, Sportfiskarna och Oskarshamnsbygdens fågelklubb.

I Kronobäck finns originalet bland så kallade gäddfabriker, uppförd 2007-2008, som idag genererar flera hundra tusen gäddyngel per år. Många gäddfabriker har på senare år anlagts runtom i Sverige efter “Kronobäcksmodellen”, men originalet är fortfarande den mest produktiva gäddfabrik som finns!

Området har utvecklats successivt har på senare år fått informationsskyltar, spänger över de blötaste områdena och ett utsiktstorn och är väl värt ett besök även dagar som inte är Gäddans dag.

Sidan publicerades 23 juni 2021