Råd och stöd, förebyggande arbete
Har du varit med om svåra händelser, mår dåligt eller har personliga problem? Är det problem i familjen eller i andra sammanhang? Är du osäker på vilken hjälp du behöver? Eller behöver du någon att prata med?
Du kan komma i kontakt med personal från socialtjänstens individ- och familjeomsorg på olika sätt. Du kanske träffar oss på din familjecentral, ute på olika evenemang eller i förskolan och skolan. Du kan få råd och stöd under en kortare tid, några vägledande samtal. Det kallar vi råd och stöd.
Råd och stöd är kostnadsfritt och erbjuds till alla som bor i kommunen, oavsett ålder. Du kan få stöd enskilt, med hela eller delar av familjen eller tillsammans med andra personer som är viktiga för dig.
Vi sparar inte dina personuppgifter när du får råd och stöd och du kan vara anonym. All personal du möter har tystnadsplikt. Det finns vissa situationer när vi måste bryta tystnadsplikten – när vi enligt lag har skyldighet att anmäla något till socialtjänsten.
Några exempel på vad råd och stöd kan innefatta
-
Stöd i ditt föräldraskap, individuellt och i grupp
Föräldraskapsstöd
Du kan vända dig direkt till individ- och familjeomsorgen (IFO) för att få föräldrastöd.
På Mönsterås familjecentral finns familjebehandlare som kan ge dig råd och stöd i din föräldraroll.
Du kan gå Föräldrakursen COPE
COPE är ett föräldrastödsprogram som riktar sig till alla föräldrar med barn i åldern 1-18 år. Du kan gå i grupp eller individuellt. Det finns även möjlighet att ta del av kursen COPE 3-12 år på nätet.
-
Samtalsstöd
Ibland kan det vara bra att ta hjälp av en utomstående som hjälper till att sortera i det som händer. Du kan komma och prata om det du vill ha hjälp med och tillsammans med oss resonera kring olika strategier.
-
Nätverksmöte
Att ta hjälp av ditt sociala nätverk är en möjlighet att hitta bra lösningar på sociala problem. Vi kan hjälpa till med frågeställningar, inbjudan och finnas med vid mötet.
-
Konflikthantering
Vid konflikter kan vi hjälpa till att hitta vägar fram till förändring. Syftet är att prata om hur ni vill förhålla er till varandra i framtiden.
-
Information och oro kring droger och kriminalitet
Är du orolig för att någon i din närhet finns i sammanhang där det förekommer droger eller kriminalitet? Du kan få mer kunskap och information om till exempel alkohol, narkotika, kriminalitet och dess konsekvenser.
-
Anhörigstöd
Familjen drabbas när någon har problem med beroende eller psykisk ohälsa. Det är vanligt att känna sig ensam med sina tankar och känslor. Har du någon i din närhet kan du få kunskap och hjälp.
-
Stöd vid svåra händelser
Det kan hända att hela livet vänds upp och ner. Det kan vara någon som dött, skilsmässa, sjukdom eller plötslig arbetslöshet som gör att
det inte fungerar. I den situationen kan du få stöd och/eller vägledning vad annan hjälp finns att få.
Om ditt behov av stöd inte omfattas av det som erbjuds via Råd och stöd kan du ansöka om en biståndsbedömd insats.
Sidan uppdaterad 3 november 2022