Viktig information om strömavbrottet

2022-11-22

Den här nyheten är äldre än sex månader och innehållet kanske inte är aktuellt längre.

Det omfattande strömavbrottet i kommunen är nu åtgärdat och kommunens verksamheter återgår till ordinarie verksamhet under kvällen.

Efter strömavbrottet återstår nu ett stort arbete med att kontrollera och säkerställa driften för våra lokaler och verksamheter.

Kommunens växel har nu stängt, eftersom antalet samtal avtagit i samband med att strömmen kommit tillbaka.

Uppdatering kl. 16:34:

Det omfattande strömavbrottet påverkar stora delar av kommunens verksamhet. Vår förhoppning är att strömmen återkommer under kvällen, enligt EON:s nuvarande prognos. Vi följer dock elbolagens prognoser noggrant, och planerar för att anpassa och upprätthålla verksamheten utan ström.

Om det fortfarande är strömavbrott vid klockan 22 öppnar trygghetspunkter med möjlighet till värme, i matsalarna vid Krungårdsskolan i Blomstermåla, Parkskolan i Mönsterås och Tillingeskolan i Timmernabben. Där kommer också finnas möjlighet att hämta vatten, för fastigheter som saknar vatten och inte har möjlighet att hämta hos grannar eller i sitt närområde.

Vi arbetar nu med att flytta in brukare med livsuppehållande insatser i hemmet till våra särskilda boenden.

Särskilt boende Prästkullen i Mönsterås och våra gruppbostäder för personer med funktionsnedsättning saknar ström. Övriga särskilda boenden har reservkraft. I nuläget är alla boende kvar i sina bostäder, åtminstone till imorgon bitti. Då gör vi en ny bedömning, och planerar för utökad tillsyn och möjlighet att tillfälligt flytta verksamheten till lokaler med reservkraft.

Korttidsverksamheten för barn är stängd tillfälligt men det finns jourpersonal.

Om mobilnätet går ner planerar vi för tillsynsrundor för brukare med dagliga insatser och för brukare med trygghetslarm som ofta har behov av hjälp.

Både reningsverk och pumpstationer står i nuläget stilla. Vi uppmanar alla att hushålla med vatten för att behålla tryck i vattenledningar och undvika vattenbrist, samt undvika att spola i toaletter.

Förskolor och fritids är öppna, men vårdnadshavare med barn på förskola och fritids har under eftermiddagen uppmanats att hämta sina barn snarast möjligt. Nattis kommer att hålla stängt under natten till tisdagen den 23 november.

Om du inte når mobilnätet kan du larma 112 via våra brandstationer i Mönsterås, Fliseryd och Ålem, samt vid sjöräddningsstationen på Oknö.

Kommunens växel håller öppet till klockan 20 ikväll tisdag den 22 november.

Sidan publicerades 22 november 2022