Stort engagemang vid insamling till flyktingar från Ukraina

2022-04-01

Den här nyheten är äldre än sex månader och innehållet kanske inte är aktuellt längre.

För ett par veckor sedan startade kommunen en insamling av kläder, sängar, hygienartiklar och andra förnödenheter till flyktingar från Ukraina. Det fanns ett behov i samhället att hjälpa till och kommunen hade ett behov att möblera evakueringsboenden och ge hygien- och klädespaket till de som behövde.

Insamlingen har gått över förväntan och när Migrationsverket nyligen meddelade att de inte är i behov av evakueringsboenden i vår kommun kan insamlingen ändra inriktning.

– Det är tydligt att det finns ett stort engagemang och hjärta i vår kommun. Vi är oerhört tacksamma för allas insats, nu går vi in i en ny fas, säger Maria Strandman, integrationssamordnare på arbetsmarknadsenheten och är en av dem som arbetar med insamlingen.

Skänkta möbler och kläder kommer fortfarande att användas för att hjälpa flyktingar från Ukraina. Bland annat genom att vi håller ett visst lager i beredskap för att snabbt ställa iordning evakueringsboenden om Migrationsverket behöver kommunens hjälp. Kommunen kommer även att skicka en del av förnödenheterna direkt till Ukraina genom en hjälporganisation. Behovet i Ukraina ser annorlunda ut än här i Sverige och Mönsterås kommun, därför ändrar vi i vår lista för insamlingen.

Just nu söker vi:

  • hygienartiklar
  • första hjälpen-kit
  • ficklampor, batterier och powerbanks
  • tält, liggunderlag och sovsäckar
  • filtar
  • underkläder

Hör av dig till butik Hjulet om du har något du kan skänka. Tänk på att du inte kan lämna saker utanför butiken när den är stängd, och att du behöver ringa till butiken innan du lämnar sakerna.

Sidan publicerades 1 april 2022