Mönsterås kommun satsar på spontanidrott med aktivitetsskåp

2022-10-27

Den här nyheten är äldre än sex månader och innehållet kanske inte är aktuellt längre.

Snart kommer du kunna låna utrustning för sport och lek i Blomstermåla och Mönsterås. Kommunen satsar på spontanidrott och aktiviteter genom att placera ut fyra aktivitetsskåp där du genom en app kan hyra bollar eller annan utrustning.

Från och med höstlovet kan du hyra utrustning för spel och idrott genom aktivitetsskåp som placeras ut på platser där många redan vistas. Utrustningen i facken är tillgängliga för alla genom appen Piffl och utrustningen är anpassat efter miljön omkring och vilken årstid det är.

Exempel på aktiviteter som kan finns i aktivitetsfacken är klassiker som fotboll, boule och kubb. Utrustningen kan bytas ut mot annat efter förfrågan i appen.

– Vi tror att det här kan vara ett spännande och roligt sätt att uppmuntra människor till spontanaktiviteter, säger kommunalråd Anders Johansson (C).

– Vi har valt att investera i den varianten som innehåller fem olika fack i ett skåp med utrustning. Exempel på vad som kan finnas i facken är bollar, boccia, boule eller andra utomhusspel, berättar Oscar Ekstam, fritidschef i Mönsterås kommun.

Så här hyr du

För att hyra  utrustningen behöver du först ha laddat hem appen Piffl, den finns på Google Play och App Store. Det är även genom appen du ser vad som finns i skåpen och om det är ledigt.

  • Öppna appen Piffl.
  • Välj fack i appen.
  • Ta ut sakerna från facket och börja spela eller lek!
  • När du spelat eller lekt färdigt med utrustningen lämnar du tillbaka sakerna i facket.

Vad kostar det?

Det kostar 10 kronor att öppna en box och för första timmen, sedan 10 kronor per timme att hyra utrustningen.

Var ska skåpen finnas?

Kommunen har fyra aktivitetsskåp med fem fack i varje skåp. De kommer från början att placeras på följande platser i kommunen:

  • Två skåp vid Krungårdskolan i Blomstermåla.
  • Två skråp i hamnen i Mönsterås.

Skåpen kan sedan flyttas runt för att hitta den bästa placeringen av dem. Skåpens placering går att se i appen Piffl.

Sidan publicerades 27 oktober 2022