Mönsterås kommun kan prisas för kompetensutveckling

2022-12-14

Den här nyheten är äldre än sex månader och innehållet kanske inte är aktuellt längre.

Varje år prisar Omställningsfonden en offentlig verksamhet som arbetar med långsiktig kompetensutveckling. Under året har Mönsterås kommun genomfört utbildning i svåra samtal för arbetsledare och chefer med hjälp av medel från fonden och är nu en av elva nominerade till utmärkelsen Årets kompetensutveckling.

Omställningsfonden delar ut utmärkelsen Årets kompetensutveckling till den kommun, region eller ett kommunalt företag som under året genomfört en lyckosam kompetensutvecklingsinsats som varit till stor nytta för en grupp av medarbetare. Elva arbetsgivare runtom i landet är nominerade, däribland Mönsterås kommun.

– Nomineringen är ett kvitto på att vårt långsiktiga arbete med arbetsmiljö, ledarskap och kompetensutveckling ger resultat, säger Katarina Johansson, ordförande i personalutskottet.

Utbildningen i svåra samtal är en av flera satsningar Mönsterås kommun gjort med hjälp av omställningsfonden. Tidigare satsningar är till exempel utbildningsinsatser för vårdpersonal om psykisk ohälsa bland äldre, kompetensutveckling för lokalvårdare samt körkort och påbyggnadskörkort till personal inom bland annat vård och omsorg och teknisk förvaltning.

– Mönsterås kommun är ett av många fina exempel på hur arbetsgivare runt om i landet satsar på att utveckla medarbetarnas kompetens. Med den här utmärkelsen vill vi uppmärksamma deras viktiga arbete, med förhoppningen att de ska inspirera andra arbetsgivare i välfärden, säger Eva Wikström, vd på Omställningsfonden.

Vinnaren utses den 9 februari 2023.

Fakta: Om Omställningsfonden

Omställningsfondens har i uppdrag att arbeta förebyggande med kompetensutveckling inom kommuner, regioner och kommunala företag som är medlemmar i Sobona. Under åren 2021–2023 kan välfärdssektorn söka 750 miljoner kronor från Omställningsfonden för att kompetensutveckla medarbetare i förebyggande syfte för att möta arbetsgivarens behov av kompetens och öka medarbetarens anställningstrygghet. Omställningsfonden stöttar  också medarbetare inom välfärden som blivit uppsagda eller som träffat överenskommelse om att sluta på grund av nedsatt arbetsförmåga.

Sidan publicerades 14 december 2022