Kommunen satsar över 3,7 miljoner kronor extra på löneökning inom bristyrken

2022-02-16

Den här nyheten är äldre än sex månader och innehållet kanske inte är aktuellt längre.

Mönsterås kommun gör i år en extra satsning på medarbetare inom Kommunals avtalsområde. Det handlar om löneökningar på sammanlagt 3,7 miljoner kronor extra för bland annat undersköterskor, barnskötare och måltidspersonal.

Det centrala avtalet mellan Sveriges kommuner och regioner och Kommunal innehåller en riktad satsning på yrkesutbildade medarbetare inom vård, skola och omsorg. Avtalet ger en löneökning med ett utrymme på 380 kronor för året, plus 0,3 procent som ska bidra till att öka lönespridningen för viss yrkesutbildad personal.

Kommunens beslut om en riktad satsning utöver det centrala avtalet gäller totalt 3,7 miljoner kronor och är den enskilt största lönesatsningen kommunen har gjort på länge.

– Vi vill erbjuda attraktiva arbetsvillkor och då är lönen viktig, både för att behålla kompetens och för att rekrytera nya medarbetare till verksamheter där vi har ett stort behov av ny personal framåt. Det känns extra roligt att satsningen dessutom når många av våra medarbetare som slitit hårt under pandemin, säger Katarina Johansson (C), ordförande i kommunstyrelsens personalutskott.

Lönesatsningen berör de drygt 1000 medarbetare i kommunen som tillhör Kommunals avtalsområde.

– Vi är glada för att arbetsgivaren lyssnat på Kommunals yrkanden i lönerevisionen och gör den här satsningen på våra medlemmar, och att det gäller för alla våra yrkesgrupper oavsett om man jobbar inom vården, barnomsorgen eller renhållningen, säger Lena Svensson, sektionsordförande i fackförbundet Kommunal.

För mer information, kontakta:

Linnea Hallenberg, personalchef, tel. 0499-171 38

Lena Svensson, sektionsordförande i fackförbundet Kommunal, tel. 0499-174 60

 

Sidan publicerades 16 februari 2022