Vattenmätare
Mönsterås kommun ansvarar för drift och skötsel av vattenledningarna i det kommunala nätet. Ett av våra viktigaste uppdrag är att skydda vattnet från föroreningar.
Som fastighetsägare och kund ska du se till att din mätarplats uppfyller de riktlinjer som finns för hur den ska placeras.
Ha mätaren lätt tillgänglig och skyddad mot kyla/värme
Det är viktigt att ha mätaren lätt tillgänglig för att du eller kommunens personal ska kunna kontrollera den då och då. På så vis upptäcker du också ett eventuellt läckage lättare. Vattenmätaren ska skyddas från kyla och värme.
Återströmningsskydd, backventil
Du ska också ha ett godkänt återströmningsskydd (backventil) som hindrar vatten att flöda tillbaka in i dricksvattennätet om något händer. Vatten förorenat med bakterier från till exempel varmvattenberedare och badvatten kan åka tillbaka i ledningsnätet om återströmningsskydd saknas.
Många mätarplatser saknar idag återströmningsskydd, men det krävs vanligtvis enligt Boverkets byggregler och Vattentjänstlagen. Kontakta en behörig VVS-installatör för att välja och installera ett återströmningsskydd med rätt funktionstyp enligt standarden SS-EN1717.
När återströmningsskyddet är installerat ska du tillsammans med installatören skicka in en installationsrapport till kommunen.
Blankett för installationsrapport av återströmningsskydd
När du lämnar fritidshuset inför vintern
När du lämnar fritidshuset inför vintern ska du se över så att din vattenmätare inte fryser. Du får inte själv montera ned vattenmätare för vinterförvaring (även återmontering) eller stänga servisventilerna. Det är bara kommunens personal som får göra det. Behöver du hjälp med förvaring eller vattenavstängning inför vintern, kontakta kundtjänst på vatten och renhållning.
Taxa för tillfällig avstängning, plombering och återinkoppling är 750 kronor. Observera att du debiteras fast avgift för din VA-anslutning även under tiden för avstängning.
Digitala vattenmätare
Mönsterås kommun arbetar med att byta ut alla gamla analoga mätare till digitala vattenmätare. När du fått en ny vattenmätare behöver du inte längre läsa av den och skicka in uppgifterna till oss. Det sker istället genom fjärravläsning och vi får in dina uppgifter digitalt.
-
Direktiv för återströmningsskydd
Med återströmningsskydd menas utrustning som minimerar risken för att förorenat vatten påverkar dricksvattenkvalitén, genom bakströmning. Här får du vägledning om återströmningsskydd och kan läsa mer om vad det finns för lagkrav.
I Livsmedelsverkets författningssamling (SLV FS 1993:35) ställs stränga krav på vattnets kvalitet, vattenverk och distributionsnät för att vattnet skall vara tjänligt när det når konsumenten. Den sista länken i distributionskedjan, fastighetens vatteninstallation, är en särskilt känslig del i distributionen.
Återströmning av förorenat vatten som kan spridas till andra tappställen och till andra fastigheter, är sannolikt den största risken för vattenkvalitén. Därför vidtas åtgärder som förebygger risken för återströmning.
Mönsterås kommun är inte skyldig att låta en fastighet kopplas in eller vara kopplad till det allmänna dricksvattennätet om fastighetens VA-installation har väsentliga brister. Begreppet ”väsentliga brister” innebär till exempel en felaktigt utformad vattenmätarplats och/eller att det saknas godkänt återströmningsskydd enligt standarden SS-EN 1717.
Val av återströmningsskydd
Fastighetsägaren är ansvarig för att alla VA-installationer i fastigheten är utformade enligt gällande regler.
Återströmningsskydd ska väljas och dimensioneras enligt svensk standard SS-EN 1717. Behörig VVS-installatör bör alltid anlitas för val av och installation av återströmningsskydd.
Om standarden SS-EN 1717
Standarden SS-EN 1717 beskriver en metod för att välja skydd mot återströmning, sätter minimikrav på de skyddsdon som omnämns i standarden. Detaljerade krav och provningsmetoder för respektive don beskrivs i separata produktstandarder.
Lagar och regler
Det har sedan länge funnits lokala reglementen och andra installationsbestämmelser i Sverige som angivit hur tappvatteninstallationer ska vara utförda för att hindra återströmning till ledningsnäten. Bestämmelserna har i allmänhet avsett användningen av backventiler, vakuumventiler och luftgap. Lagen om allmänna vattentjänster trädde i kraft den 1 januari 2007, och beskriver återströmning i § 18. Boverket ansvarar för utformningen av fastighetsinstallationer. I Boverkets byggregler (BBR) står också att fastighetsägare ska förhindra återströmning av förorenat vatten till system för dricksvatten.
-
Anvisningar för vattenmätare och mätarplats
Mönsterås kommun tillhandahåller vattenmätaren, godkänner platsen för den och installerar den. Det är Mönsterås kommun som äger vattenmätaren.
Du som fastighetsägare är skyldig att upplåta plats för mätaren och ge Mönsterås kommun som huvudman obehindrat tillträde till fastigheten för att kontrollera, läsa av, ta ned eller sätta upp vattenmätaren. Det bestäms i vattentjänstlagen.
Vattenmätarplatsen är fastighetsägarens egendom och platsen ska vara godkänd av kommunen.
Godkänd mätarplats
I din mätarplats ska det finnas en vattenmätarkonsol, avstängningsventiler, kopplingar före och efter vattenmätaren, och kontrollerbart återströmningsskydd i installationen. Vattenmätaren ska placeras fritt och tillgängligt i byggnaden.
Vattenmätaren ska skyddas från att frysa, från värmepåverkan och från yttre påverkan. Utrymmet bör vara väl ventilerat. Väggparti och golv ska tåla visst spill av vatten.
Om vattenmätaren fryser sönder debiteras du som fastighetsägare.

Exempel på godkänd vattenmätare

Exempel på godkänd mätarplats i byggnad
Godkända avstängningsventiler
Bilderna nedanför visar en godkänd konsol (överst) bredvid en icke-godkänd LK580-konsol (nederst). LK580-konsolen kännetecknas av runda svarta ventiler med en skruv ovanpå. Dessa ventiler tenderar att bli ytterst instabila med tiden om de lämnas orörda. Vid oaktsam hantering kan ventilen flyga av och orsaka vattenskador i fastigheten.
Det händer även att avstängningsventilernas rattar släpper ur sitt säte med svåra vattenskador som följd. Tillverkningen av LK 580 har sedan länge upphört och är inte längre godkänd. LK 580 är omtalad som ”Champagnekorken”
Mätarkonsol med avstängningsventiler och kopplingar före och efter vattenmätaren är fastighetsägarens egendom och behöver därför kontrolleras regelbundet så att de går att stänga vid behov.
Godkänd konsol (överst) och LK580-konsol
LK580-ventil
-
Anvisningar för vattenmätarbrunn
Du som är fastighetsägare bekostar mätarbrunnen. Mätarbrunnen tillhör dig. Den får inte placeras i biltrafikerat område och den ska vara tät så att det inte kan läcka in i brunnen.
Mönsterås kommun, som är huvudman, ska godkänna mätarbrunnen och mätarkammaren.
Om mätaren absolut måste placeras i en särskild mätarbrunn, ska brunnen vara försedd med stege och vara väl rengjord från grund- och smältvatten, jord och grus till minst 10 centimeter under mätaren.
Mätaren ska ha ett monterat återströmningsskydd av rätt funktionstyp enligt standarden SS-EN 1717. För mätare från och med qn 2,5 kubikmeter per timma till och med qn 10 kubikmeter per timma utförs en särskild mätarbrunn, en så kallad mätare mätarkammare, om mätaren absolut inte kan placeras i byggnad. Utförandet skall vara godkänt av Mönsterås kommun, och det ska upprättas en detaljerad ritning.
Brunnen ska utformas tillgängligt och tydligt
- Invändig diameter av minst 1200 millimeter för en mätare, eller minst 1500 millimeter för två mätare
- Fri nedstigningsöppning med en diameter av minst 600 millimeter
- Låsbar och överfalsad ev. värmeisolerad och lätt manövrerbar lucka, placerad 100-200 millimeter över markytan
- Stege av korrosionshärdigt material
- Tillförlitligt avlopp (gäller ej brunn som är vattentät)
- Tydlig markerad med skylt på stolpe
Vid brunn för tre eller fler mätare utförs brunn med mått och eventuell ytterligare utrustning efter anvisningar
från VA-avdelningen.
Sidan granskad 10 oktober 2022