Close
Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Google Translate Logotype
Här är du: Mönsterås kommun » Miljö & hälsa » Djur & Natur » Gäddans dag

Gäddans dag

Gäddans dag är ett evenemang som startade på initiativ av miljökontoret våren 2012 och hålls vid Kronobäcks våtmark utanför Mönsterås. Tanken är att dagen ska vara årligen återkommande och ett tillfälle för alla naturintresserade att få information om framför allt det arbete som bedrivs när det gäller gäddans återhämtning i Kalmarsund, men även en del annat.

Logo_gäddansdag

Om Gäddans dag

Mönsterås kommun anordnar Gäddans dag sedan 2012. Evenemanget hålls varje vår, någon gång i mitten av april, och är en familjedag ute i det vackra våtmarksområdet vid Kronobäck. Här finns bl.a. originalet bland s.k. gäddfabriker, uppförd 2007-2008, som idag genererar flera hundra tusen gäddyngel per år. Många gäddfabriker har på senare år anlagts runtom i Sverige efter "Kronobäcksmodellen", men originalet är fortfarande den mest produktiva gäddfabrik som finns! Området har utvecklats successivt har på senare år fått informationsskyltar, spänger över de blötaste områdena och ett utsiktstorn, och har uppmärksammats i både radio och tv, bland annat i SVTs Mitt i Naturen 2014.

På Gäddans dag medverkar varje år ett antal företag och organisationer som anordnar olika typer av aktiviteter, håller föredrag och informerar om sin verksamhet. Några som medverkat under åren är bl.a: Linnéuniversitetet, Kalmar läns museum, Naturskyddsföreningen, Emåförbundet, LRF, Mönsterås-Ålem biodlarförening, Ecocom, Sportfiskarna och Oskarshamnsbygdens fågelklubb.

Våtmarksområdet ligger på privat mark och kommunen vill därför rikta ett särskilt tack till Åke Nilsson i Kronobäck som upplåter området  till denna årliga aktivitet.

Om Kronobäcks våtmark

Våtmarken i Kronobäck anlades 2007-2008 i syfte att skapa bättre förutsättningar för östersjögäddornas reproduktion. Resultaten har varit över all förväntan och "Kronobäcksmodellen" har stått som mall vid otaliga efterkommande anläggningar av gäddvåtmarker. Den senaste inventeringen av gäddleken i Kronobäck gjordes under våren 2013 och visade på bättre resultat än forskare dittills trodde var möjligt.

Vid undersökningar av utvandrande yngel från våtmarksområdet till havet har man genom åren kunnat notera följande utveckling:

  • 2007 - 3 000 utvandrande yngel
  • 2008 - 65 000 utvandrande yngel
  • 2009 - 100 000 utvandrande yngel
  • 2013 - 285 500 utvandrande yngel!!

Mönsterås kommun vill genom Gäddans dag informera allmänheten om betydelsen av våtmarker i landskapet, inte minst sådana som ligger i anslutning till havet och som fiskanpassas. För att så många som möjligt ska kunna ta sig ut i våtmarken arbetar kommunen löpande med att förbättra tillgängligheten och informationen i och omkring våtmarken.

Hör av dig till oss om du vill ha mer information!

Denna sida hittar du enklast via adressen www.gäddansdag.se

Senast kontrollerad: 2019-10-11.
 
 
Snabbkommandon: Snabbkommandon[0] Startsida[1] Nyheter[2] Webbplatskarta[3] Sökfunktion[4] Kontakta oss[7] Till sidans innehåll[S]

Postadress: [Förvaltning/avdelning] Mönsterås kommun, Box 54, 383 22 Mönsterås
Besöksadress: Kvarngatan 2, Mönsterås
E-post: kommun@monsteras.se Telefon: 0499-170 00

Om cookies    Om dataskyddsförordningen     Om webbplatsen    Sociala medier