Close
Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Google Translate Logotype
Här är du: Mönsterås kommun » Barn & utbildning » Grundskola » Mat, lunch

Skollunch

Skollunchen ger dig tid till avkoppling och tillför energi och näring så att du ska klara hela skoldagen. Om du också äter frukost, mellanmål, middag och kvällsmål har du fått i dig hela ditt dagliga näringsbehov.

Elever på Tillingeskolan

Lunchservering på Tillingeskolan

 

Matsedel

Matsedeln för skolans luncher är samma för alla skolor i kommunen.

Gå till skolmaten.se och välj skola för att se aktuell matsedel

Ladda hem appen Skolmaten i mobilen

Lunch

Du tar själv din mat från vår uppdukade buffé. Till lunchen serverar vi alltid salladsbuffé, knäckebröd med vegetabiliskt smörgåsfett (40 procent), frukt och mjölk. I salladen kan det också ingå bönor och linser. Vi serverar ekologisk lättmjölk, ekologisk mellanmjölk och vatten till dryck.

Skollunchen ska ge ungefär 1/3 av det dagliga behovet av energi och näring som du behöver.

Som målsman är du välkommen att äta tillsammans med ditt barn.

Frukost och mellanmål till elever som går på fritids

Du som går på fritids serveras frukost på morgonen och mellanmål på eftermiddagen. Till frukost serverar vi gröt, fil eller yoghurt med flingor. Det ingår alltid smörgås med pålägg och en grönsak eller frukt. Mellanmål består av smörgås med pålägg, mjölk, fil eller yoghurt och frukt eller grönsak.

De elever som inte går på fritids har möjlighet att äta frukost i våra skolmatsalar till en kostnad av 10 kronor. Detta gäller inte på Parkskolan eftersom de säljer frukost i sin caféteria.

Specialkost

Behöver du särskild mat, så kallad specialkost, ska du berätta det för personalen när du börjar i skolan. Det finns två skäl till att få specialkost: antingen på grund av födoämnesallergi eller intolerans.

Anmäl allergi eller specialkost (extern länk till minasidor)

Du som vårdnadshavare fyller i och lämnar blanketten till skolsköterskan och skolans kök. Du ska också bifoga ett intyg från behandlingsansvarig läkare om orsaken är allergi eller intolerans tillsammans med blanketten.

Förbjudet med nötter, jordnötter, mandel och sesamfrö

Det är förbjudet att ta in och att servera nötter, jordnötter, mandel och sesamfrö i skolorna och förskolorna i Mönsterås kommun. Förbudet gäller i alla lokaler, hela dygnet och alla veckans dagar. Detta för att nötter och jordnötter kan utlösa svåra och livshotande reaktioner hos den som har allergi. Risken att förväxla nötter med mandel i mald och hackad form är stor, därför gäller förbudet även mandel.

Maten som serveras på våra skolor innehåller inte nötter, jordnötter, mandel och sesamfrö.

Så planeras maten

Kommunen arbetar med en terminsmatsedel, som planeras för ett halvår i taget. Matsedeln anpassas efter vad eleverna tycker är gott, att måltiderna har rätt näringsinnehåll samt vad maträtterna kostar.

Alla skolor har matråd där elever, pedagoger och måltidspersonal diskuterar och lämnar förslag om både maten och måltidsmiljön. Matråden hålls oftast tillsammans med elevrådet.

Alla måltider lagas enligt Livsmedelsverkets riktlinjer. Dessutom är alla skolkök i Mönsterås kommun certifierade enligt KRAV:s regler nivå 1, minst 25 procent godkända livsmedel.

Senast kontrollerad: 2021-04-27.
 
Snabbval
Snabbval
 
Snabbkommandon: Snabbkommandon[0] Startsida[1] Nyheter[2] Webbplatskarta[3] Sökfunktion[4] Kontakta oss[7] Till sidans innehåll[S]

Postadress: [Förvaltning/avdelning] Mönsterås kommun, Box 54, 383 22 Mönsterås
Besöksadress: Kvarngatan 2, Mönsterås
E-post: kommun@monsteras.se Telefon: 0499-170 00

Om cookies    Om dataskyddsförordningen     Om webbplatsen    Sociala medier