Close
Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Google Translate Logotype
Här är du: Mönsterås kommun » Barn & utbildning » Förskola och barnomsorg » Mat, lunch

Mat i förskolan

Barnen som går i förskolan får frukost, lunch och ett mellanmål på eftermiddagen. För att få i sig tillräckligt med energi och näring bör ditt barn äta av allt. Tillsammans ska de tre målen ge ungefär två tredjedelar av det dagliga behovet av energi och näring om ditt barn äter förskolans samtliga måltider. För att ge den resterande delen av dagens behov av energi och näring bör ditt barn äta ett middagsmål och eventuellt ytterligare mellanmål hemma.

Färgglada grönsaker i lådor

Matsedel

Matsedeln för förskolans luncher är samma för alla förskolor i kommunen.

Gå till skolmaten.se och välj förskola för att se aktuell matsedel

Ladda hem appen Skolmaten i mobilen

Frukost

Till frukost serverar vi gröt, fil eller yoghurt med flingor. Det ingår alltid smörgås med pålägg och en grönsak eller frukt.

Lunch

Till huvudrätten serverar vi alltid en råkost eller en sallad, knäckebröd med vegetabiliskt smörgåsfett (70 procent), frukt och mjölk. I salladen kan det också ingå bönor och linser.
Vi serverar ekologisk lättmjölk, ekologisk mellanmjölk och vatten till dryck.

Som målsman är du välkommen att äta tillsammans med ditt barn.

Mellanmål

Mellanmål består av smörgås med pålägg, mjölk, fil eller yoghurt och frukt eller grönsak. Ibland byter förskolorna ut detta mot exempelvis smoothie, fruktsallad eller något tillagat varmt mellanmål.

Specialkost

Behöver ditt barn särskild mat, så kallad specialkost, ska du berätta det för personalen när barnet börjar i förskolan. Det finns två skäl till att få specialkost: antingen på grund av födoämnesallergi eller intolerans.

Fyll i blanketten för ansökan om specialkost och lämna till personalen och förskolans kök. Du ska också bifoga ett intyg från behandlingsansvarig läkare om orsaken är allergi eller intolerans tillsammans med blanketten.

Blankett Anmäl specialkost eller allergi

Förbjudet med nötter, jordnötter, mandel och sesamfrö

Det är förbjudet att ta in och att servera nötter, jordnötter, mandel och sesamfrö i skolorna och förskolorna i Mönsterås kommun. Förbudet gäller alla lokaler, hela dygnet och alla veckans dagar. Detta för att nötter och jordnötter kan utlösa svåra och livshotande reaktioner hos den som har allergi. Risken att förväxla nötter med mandel i mald och hackad form är stor, därför gäller förbudet även mandel.

Maten som serveras på våra förskolor innehåller inte jordnötter, nötter, mandel eller sesamfrö.

Så planeras maten

Kommunen arbetar med en terminsmatsedel, som planeras för ett halvår i taget. Matsedeln anpassas efter vad barnen/eleverna tycker är gott, att måltiderna har rätt näringsinnehåll samt vad maträtterna kostar.

Förskolorna har matråd där vårdnadshavare, pedagoger och måltidspersonal diskuterar och lämnar förslag om både maten och måltidsmiljön.

Alla måltider lagas enligt Livsmedelsverkets riktlinjer. Dessutom är alla förskolekök certifierade enligt KRAV:s regler nivå 1. Det innebär att minst 25 procent av det totala inköpsvärdet av våra livsmedel består av KRAV-märkta/EU-ekologiska/MSC-märkta produkter. 

Senast kontrollerad: 2021-04-27.
 
Snabbval
Snabbval
E-tjänster och blanketter
 
Snabbkommandon: Snabbkommandon[0] Startsida[1] Nyheter[2] Webbplatskarta[3] Sökfunktion[4] Kontakta oss[7] Till sidans innehåll[S]

Postadress: [Förvaltning/avdelning] Mönsterås kommun, Box 54, 383 22 Mönsterås
Besöksadress: Kvarngatan 2, Mönsterås
E-post: kommun@monsteras.se Telefon: 0499-170 00

Om cookies    Om dataskyddsförordningen     Om webbplatsen    Sociala medier