Rörelseprojekt för psykisk hälsa

2022-05-04

Den här nyheten är äldre än sex månader och innehållet kanske inte är aktuellt längre.

Elever dansar twist utomhus.

Let’s twist again – så heter rörelseprojektet för psykisk hälsa som just nu pågår på Tillingeskolan. Alla elever är med i projektet som går ut på att skapa välmående genom rörelser och pågår under två månader.

Twist varje dag

Under två månader hoppar alla elever på skolan twist i olika former, i minst tio minuter. Det kan vara Följa John eller skapa egna kombinationer tillsammans med en kompis eller grupp. Eleverna använder sin fantasi och inspireras av andra skolor i landet som varit med i liknande projekt.

– Både elever och lärare har roligt med projektet, vi märker att eleverna trivs med den dagliga rörelsen säger Ulrika Johnsson rektor på Tillingeskolan.

Ulrika Johnsson är rektor på Tillingeskolan i Timmernabben.

Ulrika Johnsson är rektor på Tillingeskolan i Timmernabben.

– De flesta elever är överens om att konditionen blir bättre. Om vi bryter mitt i en lektion för hoppning tycker nästan alla att det ger mer energi och att det blir lättare att kunna fortsätta koncentrera sig. Alla är positivt inställda till att komma ut och röra på sig och jag märker skillnad när vi kommer in, det är sällan svårt att återuppta ett arbete utan eleverna kommer igång rätt fort med ökad koncentration och bättre driv, berättar Sophia Sterling, lärare i årskurs 1 på Tillingeskolan.

Rörelse är bra för den psykiska hälsan

Att röra på sig en stund varje dag är bra både för kropp och knopp (huvud), det ökar även trivseln och tryggheten på skolan samtidigt som det kan skapa gemenskap.

Våra skolor ordnar både korta och långa rörelseprojekt för att öka den psykiska hälsan hos eleverna.

Just nu pågår rörelseprojektet Let’s twist again på Tillingeskolan och Pulspass på Alsteråskolan och Skytteanska skolan.

Sidan publicerades 4 maj 2022