Mycket väsen för ingenting

Teater, film, scenkonst
De medverkande i Mycket väsen för ingenting, foto.
Datum

11 jul 2024

Fler datum
Tid

19:00 - 21:30

Plats

Skogskyrkogården

En musikalisk föreställning om kärlekens små och stora bekymmer, om kampen mellan ädla och oädla herrar, och om kvicka kvinnor som samlas i guvernörens hus under en sommarmånad.

Handling

Mycket väsen för ingenting är en pjäs fullspäckad med komedi, romantik, och intriger där det sistnämnda spelar en avgörande roll. Titeln anspelar på intrigerna som ser till att det blir både oroligheter och kärlek i luften hemma hos Guvernören av Messina.

Föreställningen tar plats i Messina där Prins Pedro anländer med sina soldater efter att ha segrat i kriget. Han blir inbjuden av Guvernören av Messina att stanna på hans egendom under sommaren, vilket mottas glädjande av alla förutom av Prins Pedros styvbror Lord John som är bitter på sin bror och hans nya stjärnskott Greve Claudio. Guvernörens dotter, Hero, och Claudio har fått tillåtelse att gifta sig med varandra, men dagen innan bröllopet anklagas Hero för otrohet av Lord John och hans trogne vapendragare, Borachio. Claudios gode vän, Benedikt, luras samtidigt till sina känslor för Beatrice. Beatrice, Guvernörens brorsdotter och Heros kusin, har länge haft en hatkärlek till Benedikt, eftersom han är en man som älskar att förkovra sig i uppmärksamhet införskaffat genom sitt glada, skämtsamma lynne. Prins Pedro, Guvernören, Greve Claudio, Hero, och Ursula måste ingripa för att få Benedikt och Beatrice att erkänna sina känslor för varandra.

Carolina Johansson presenterar bakgrunden

Min avsikt med att skriva en ny bearbetning av den pjäs som kom att bli helt avgörande för mig att börja tycka om Shakespeare är att försöka skapa en lycklig känsla av att få vara med i vad som händer här och nu: en iver över vad som ska hända, vilken vändning handlingen tar nu, vem eller vilka håller man på, och visst älskar man en riktig skurk som skapar oreda. Någonstans handlar det om att man kan känna igen sig i karaktärerna och deras reaktioner hur löjliga eller ologiska de än må vara, eftersom de förblir mänskliga.

Jag har med hjälp av Julia Ekströms mycket vackra och stämningsfulla musik försökt förenkla Shakespeare, men inte för att ni som besökare inte skulle förstå, utan för att visa att Shakespeare är för alla. Ibland är respekten för hans verk så stor att det kan göra så att människor inte vågar ta sig an att spela dem, vilket är just det motsatta mot vad man ska göra. Odödliga verk är just odödliga för att vi väljer att spela dem och att vi kan känna igen oss i vad pjäsen vill säga oss.

Musiken ger den där extra nivån av magi som ibland ersätter en del text, för den hör man i musiken i stället.

Speltid: 2h exkl. paus

Arrangör: Mönsterås Jazz & Kammarmusikförening
Medarrangörer: Mönsterås kommun, Studieförbundet Vuxenskolan, Mönsterås-Fliseryd Församling

Varmt välkomna!

/Carolina Johansson

Praktisk information

Pris:

Vuxen: 295 kr, Ungdom 12-18 år: 150 kr

Boka här

Datum och tid

9 jul

19:00 - 21:30

Skogskyrkogården

11 jul

19:00 - 21:30

Skogskyrkogården

13 jul

19:00 - 21:30

Skogskyrkogården

14 jul

19:00 - 21:30

Skogskyrkogården

Se fler tillfällen

Kontaktinformation

Arrangör:

Mönsterås Jazz & Kammarmusikförening

Adress:

Skogskyrkogården


Kråkerum


Mönsterås