Close
Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Google Translate Logotype
Här är du: Mönsterås kommun » Kommun & politik » Kommunfakta

Kommunfakta

Mönsterås kommun ligger i sydöstra delen av Småland och är en kustkommun med skärgård och två åar. Tätorterna i komunen är Mönsterås, Blomstermåla, Fliseryd, Timmernabben och Ålem. Här finns flera mindre samhällen och byar och en levande landsbygd.

Folkmängd: 13 264

Yta: 598 kvadratkilometer land, 333 kvadratkilometer hav och 9 kvadratkilometer sjö. I kommunen används 4,4 procent av marken till bebyggelse, 73 procent är skog, 13,8 procent är jordbruksmark och 8,2 procent är övrig mark.

Kuststräcka: 150 kilometer (inklusive större öar)

Skärgård: 300 öar större än 5 000 kvadratmeter. Därtill små öar, kobbar och skär

Åar: Alsterån rinner 16 kilometer genom kommunen, och har 45 meter fallhöjd. Emån sträcker sig 36 kilometer genom kommunen, med 60 meters fallhöjd.

Kommunbildning: År 1974 bildades Mönsterås kommun i sin nuvarande form. De tre kommunerna Fliseryd, Mönsterås och Ålem slogs då samman till en kommun.

Skattesats: 22,21 kr

Mer siffror om Mönsterås kommun

För dig som vill gräva lite djupare i Kommuner i siffor har SCB samlat en del kompletterande fakta som kan vara bra att känna till. Du hittar informationen avsnitt för avsnitt på sidan Kommunen i siffror från SCB.

Tätorterna i kommunen

Mönsterås

Mönsteråsviken sträcker sig ända in till centrum och gör att Mönsteråsarna har fiske, bad och båtliv in på knuten. I Mönsterås kallas centrum för köping, och här finns butiker, banker och matserveringar. Pendlingsmöjligheterna är bra och du når Kalmar, Oskarshamn och Öland inom en halvtimma.

Skola finns från förskoleklass till gymnasiet, liksom flera förskolor. Här finns även Komvux. Här finns flertalet olika alternativ till aktiviteter att engagera sig i för gammal som ung.

Timmernabben

Timmernabben ligger precis vid Kalmarsund. I och med närheten till havet är detta ett populärt tillhåll för båtar på somrarna, liksom badplatserna och campingen. Här finns dagligvaruhandel, förskola och skola från förskoleklass till sjätte klass.

Blomstermåla

Blomstermåla är känt för flera saker, bland annat sina flera företag. Här finns även närheten till naturen. Du hittar kommunens största friluftsområde här med bland annat mountainbikespår och skidspår. Här finns förskola, skola från förskoleklass till nian, med internationella klasser och grundsärskola.

I centrum finns dagligvaruhandel och bank. Pendlingsmöjligheterna är goda om du så vill ta tåget eller bussen.

Ålem

Längs med ån Alsterån i den södra delen av kommunen ligger Ålem, en liten men genuin ort med å och landsbygd nära. Ålem är uppdelat i Ålems Kyrkby och Ålems Stationssamhälle på östra respektive västra sidan om E22. Här finns dagligvaruhandel, bank, förskola och skola till sjätte klass. Med goda kommunikationer kan du dessutom snabbt och smidigt förflytta dig till jobb och aktiviteter utanför Ålem. 

Fliseryd

Längs Emån ligger fridfulla Fliseryd. De småländska skogarna omger från alla håll och bjuder på fina promenadstråk – eller fiske i världsklass för den som är intresserad. Här ligger naturen lika nära som centrum och här finns förskola och skola upp till sjätte klass.

I centrum finns dagligvaruhandel och en kommunal servicepunkt. 

Senast kontrollerad: 2021-05-11.
 
 
Snabbkommandon: Snabbkommandon[0] Startsida[1] Nyheter[2] Webbplatskarta[3] Sökfunktion[4] Kontakta oss[7] Till sidans innehåll[S]

Postadress: [Förvaltning/avdelning] Mönsterås kommun, Box 54, 383 22 Mönsterås
Besöksadress: Kvarngatan 2, Mönsterås
E-post: kommun@monsteras.se Telefon: 0499-170 00

Om cookies    Om dataskyddsförordningen     Om webbplatsen    Sociala medier