Kommunalt avlopp

Allt som spolas ner i avloppet från toaletter, duschar och diskbänkar kommer till kommunens reningsverk.

Mönsterås kommun har två reningsverk, ett vid Nynäs i Mönsterås och ett vid Gäddenäs i Timmernabben. Här renas vattnet från fosfor, kväve och organiskt material, innan det släpps ut i Mönsteråsviken och Kalmarsund.

Toaletten är ingen papperskorg

Det finns flera ämnen som inte kan brytas ner i reningsverket. Dessa hamnar istället i reningsverkets slam eller följer med vattnet ut i närmaste vattendrag eller Mönsteråsviken. Därför är det viktigt att avloppen används på rätt sätt, för att inte påverka växt- och djurliv.

Vet du vad du får spola ned i avloppet? Det är enkelt. Det enda du ska spola ner i toaletten är kiss, bajs och toalettpapper.

Snus och tobak, överblivna läkemedel, nagellack och lacknafta är exempel på sådant som fulspolas och inte hör hemma i avloppet. Kattsand, fettrester, hårstrån, bindor eller tops ska inte heller spolas ner eftersom de fastnar i pumpar och galler och leder till stopp och haverier.

Spola bara ner kiss, bajs och toalettpapper i toaletten. Servetter, tops, bindor, hår, tandpetare med mera ska ner i papperskorgen. Då blir det inte stopp i din toalett och vi kan rena vattnet ännu bättre på våra anläggningar.

Lämna in farliga kemikalier

Farliga kemikalier som läkemedel, färg eller lösningsmedel ska inte spolas ner i toaletten. Lämna in dem till apotek eller återvinningscentralen istället. Avloppsreningsverket är inte byggt för att ta hand om sådana ämnen på ett bra sätt.

Häll inte ner fett i avloppet

När du steker mat så bildas en del fett som blir kvar i stekpannan. Fettet ska du inte hälla direkt i avloppet. Torka istället upp det med hushållspapper som du lägger i din vanliga soppåse.

Tvätta bilen i en tvätthall

Vill du tvätta bort smutsen från bilen? Tvätta inte hemma på gatan eller uppfarten för då kan det förorenade vattnet rinna rakt ut i naturen. Välj en biltvätt istället, så renas miljöfarliga ämnen bort från vattnet innan det släpps ut i naturen igen.

Lagom mycket tvättmedel

Funderar du på hur du ska dosera diskmedel och tvättmedel? I Mönsterås kommun har vi mjukt vatten vilket innebär att du kan dosera sparsamt med disk- och tvättmedel.

Sidan uppdaterad 16 maj 2022