Vuxen och två barn går uppför sluttning bland stenar

Mountainbike

I Långehäll utanför Blomstermåla finns en av södra Sveriges mest unika anläggningar för cykling. Ett större spårutbud är svårt att hitta i Småland, och i Kalmar län är området det absolut största för mountainbike.

Totalt finns fyra spår uppmärkta för mountainbikecyklister i Långehäll: 4 kilometer, 6 kilometer, 14 kilometer och 20 kilometer. Spåren är uppdelade efter svårighetsgrad och utmärkta med färgade pilar märkta MTB, och de många små tekniska stigarna och slingrande grusvägarna lämpar sig utmärkt för så väl nybörjare som avancerade åkare.

Förutom mountainbikelederna finns en stor bikepark med maskin- och handbyggda leder för cykel i Långehäll, och en 150 meter lång asfalterad rundbana där du kan cykla, åka kickbike, skateboard och inlines.

Det är förbud mot motorfordon och hästridning i mountainbikespåren och bikeparken.

Mountainbikespåren

Alla spår delas med övriga motionärer, så visa hänsyn. Påkalla uppmärksamhet vid omkörning, använd gärna ringklockan.

Vitt spår

4 kilometer. Lättåkt spår. Finns ett par små drop från berghällar och steniga partier.

Gult spår

6 kilometer. Spår i två slingor som till stor del består av samma stigar som det röda och svarta. Spåret används för träningstävlingar med start vid ställverket vid Duveström.

Rött spår

14 kilometer. Spår med varierande svårighetsgrad för lite mer vana MTB-åkare. Här hittar du en del krävande backar och stigar med rötter och stenar.

Svart spår

20 kilometer. Tekniskt svårt spår, med en blandning av stigar, skogsvägar och grusvägar. Längs spåret finns svårigheter som branta backar, stigar med stenar och rötter, berghällar med drop och balansering på smala spänger.

Bikepark

Pumptrack

150 meter lång hårdgjord (asfalt) och 1,5 meter bred bana med små böljande pucklar och doserade kurvor som går runt i en oval.

Passar alla från de minsta till de största, från nybörjare till expert. Då banan är belagd med asfalt går den att använda för den som är funktionshindrad, men det ökar även användningen till kickbikes, inlines och skateboard. Vägen till banan är dock belagd med grus.

Dirthopp

Tre olika hopplinjer med olika svårighetsgrad och med tre svårare hopp och dropp. Dessa linjer är till för avancerade åkare. De är uppdelade i tre olika svårighetgrader där den lägsta är för att lära sig hoppa, den mellersta för att kunna avancera i hoppkunskap och den högsta är för avancerade åkare som har god känsla att hantera cykeln i luften.

Flowtrails

Till och från ovan nämnda attraktioner finns det ett kringliggande nätverk med böljande stigar vilka likt attraktionerna ovan även är uppdelade i olika svårighetsgrader. De lättaste stigarna kan användas av alla, medan de svåraste är markerade och för de mer avancerade åkarna.

Sidan publicerades 18 juni 2021