Förändrat säkerhetsläge i Europa
Rysslands militära angrepp på Ukraina skapar reaktioner, frågor och funderingar, och många människor har flytt från sina hem på grund av kriget i Ukraina. Mönsterås kommun följer utvecklingen och agerar utifrån myndigheternas lägesbilder, råd och rekommendationer.
På den här sidan hittar du information om hur kommunen jobbar med anledning av angreppet på Ukraina och hur du kan hjälpa till. Var du hittar bekräftad information från svenska myndigheter samt stöd till dig känner oro eller är vuxen och har ett barn eller ungdom som känner oro.
Här får du information
På Krisinformation.se finns samlad information från svenska myndigheter.
Om kriget i Ukraina, på krisinformation.se
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) informerar om vad privatpersoner, myndigheter och företag kan behöva tänka på i dagens säkerhetspolitiska läge.
Om Rysslands invasion av Ukraina, på msb.se
Försvarsmakten informerar om säkerhetsläget i närområdet, Östersjön.
Om säkerhetsläget, på forsvarsmakten.se
Så jobbar vi i kommunen
Kommunen följer händelseutvecklingen och samverkar i länet genom Krissamverkan i Kalmar län för att gå igenom eventuella samverkansbehov och kommunikationsinsatser. Vi arbetar med mottagande av skyddsbehövande och samlar frivilligorganisationer för samtal.
Besök länsstyrelsens webbplats och läs mer om det regionala arbetet kopplat till Rysslands angrepp på Ukraina
Läs om kris och beredskap i Mönsterås kommun
Mottagande av skyddsbehövande från Ukraina
Kommunen tar emot anvisade skyddsbehövande, med allt vad det innebär: en plats att bo på, stöd, skola och mat.
Enligt Migrationsverkets fördelningsnyckel som kommit via länsstyrelsen ska Mönsterås kommun ta emot drygt 30 personer.
-
Vem ansvarar för vad - Migrationsverket, kommunen och Länsstyrelsen
Migrationsverket är den myndighet som ansvarar för frågor som rör bland annat uppehållstillstånd, arbetstillstånd, visering, medborgarskap och återvandring. I Migrationsverkets uppdrag ingår att erbjuda asylsökande boende och pengar till mat under tiden de väntar på besked i sitt ärende.
Migrationsverket säger till (anvisar) när kommuner ska ordna boende för ensamkommande barn, enligt lagen om mottagande av asylsökande.
Migrationsverket betalar också ut statlig ersättning till kommuner och regioner för vissa kostnader för personer som fått uppehållstillstånd.
Läs mer på Migrationsverkets webbplats
Kommunerna stöttar Migrationsverkets arbete med att tillhandahålla tillfälliga och ibland även långsiktiga boenden för asylsökanden. Det går alltså inte vända sig direkt till en kommun för att få boende och ekonomisk hjälp utan detta måste gå via Migrationsverket.
Kommunernas ansvar är att ordna skola och förskola till asylsökande. Kommunerna ansvarar också för boende och omsorg för ensamkommande barn, och kommunens överförmyndare förordnar god man till ensamkommande barn.
På Sveriges kommuner och regioners webbplats finns mer information om de olika myndigheternas ansvar
Länsstyrelsen är länets högsta civila totalförsvarsmyndighet och är sammankallande för Krissamverkan Kalmar län. Länsstyrelsen samordnar information mellan olika aktörer som kommuner och myndigheter i aktuella frågor, som fördelning av skyddssökande.
Läs mer om det regionala arbetet kopplat till Rysslands angrepp på Ukraina
-
Skolgång och förskola för barn och unga från Ukraina
Kommunen ansvarar för att ordna skolgång, förskola och fritids till barn och ungdomar under 18 år.
Personer som kommer till kommunen utan att först registrera sig hos Migrationsverket behöver själva kontakta kommunen för att ansöka om skola och barnomsorg.
-
Hälso- och sjukvård för skyddsbehövande från Ukraina
Personer som flytt från Ukraina har rätt till sjukvård och tandvård som inte kan vänta, hälsoundersökningar och möjlighet att vaccinera sig. Barn och unga under 18 år erbjuds samma vård och tandvård som andra barn i regionen.
Så kan du hjälpa till
Här kan du läsa några sätt du kan hjälpa till.
-
Skänka kläder, hygienartiklar, möbler och annat
Hör av dig till butik Hjulet om du har något du kan skänka. Just nu söker vi:
- små köksbord med stolar
- små tv-bord
- små soffor
Tänk på att du inte kan lämna saker utanför butiken när den är stängd, och att du behöver ringa till butiken innan du lämnar sakerna, tel. 0499-178 48.
-
Engagera dig som volontär
Som volontär kan du hjälpa du till genom att guida i närområdet eller visa var mataffärer och lekplatser finns. Du kan även hjälpa till som språkstöd och tolk, med myndighetskontakter eller skjutsa till migrationsverkets kontor.
Hör av dig till arbetsmarknadsenheten på kommunen, tel. 0499-178 32 eller 171 34.
-
Skänka pengar och gåvor till organisationer
Flera organisationer tar emot gåvor och pengar för stöd till de drabbade i Ukraina och samordnar olika hjälpinsatser. Här är några organisationer, men det finns såklart fler.
Stöd för dig som känner oro
Många känner oro när det blir krig i ett land nära oss. Tankar på säkerhetsläget i Europa kan också skapa oro och rädsla. Sveriges kommuner och regioner har samlat information för dig som vill veta hur du kan ta hand om din och andras psykiska hälsa, var du kan få stöd och hjälp.
Stödlista: Psykisk hälsa i kristider, på uppdragpsykiskhalsa.se
Stöd vid oro och kontaktuppgifter till jourer och chattar, på krisinformation.se
Prata med barn och unga
Det är oroligt i omvärlden just nu och det påverkar oss alla. Våra barn och unga kan känna oro inför läget och du som vårdnadshavare är extra viktig. På krisinformation.se och bris.se finns stöd och information för både dig och ditt barn.
Stöd till barn och unga från BRIS (Barnens rätt i samhället) via chatt, mejl eller telefon
Om oron för krig, frågor och svar till barn, på krisinformation.se
Sidan uppdaterad 20 september 2022