Elsituationen
Den svenska energiförsörjningen är i grunden stabil men just nu är energisituationen i Sverige och Europa kraftigt ansträngd. Prisnivåerna på el är höga och kan stiga ännu mer. De kraftigt stigande elpriserna skapar oro hos många hushåll, och kommer att påverka även kommunens ekonomi. Det finns också risk att elen inte räcker under vissa timmar i vinter.
Lägre förbrukning och utspridd energianvändning över dygnet minskar risken för elavbrott och bidrar till lägre elpriser.
Här hittar du samlad information om läget.
Ökad risk för planerade strömavbrott
Enligt Svenska kraftnät har risken för att elområde fyra ska drabbas av planerade strömavbrott i vinter ökat, från låg till reell. Hur stor effektbristen kan bli beror på vädret. Med en längre, kall och vindstilla period med mycket moln kan vi få en utmanande situation. Då ökar risken för planerade strömavbrott, så kallade manuella elfrånkopplingar.
-
Så går en manuell frånkoppling till
Om elen inte räcker eller om tillgången till el minskar, ger Svenska kraftnät i uppdrag till elnätsbolagen att stänga av ledningar. Svenska kraftnät anger då hur mycket el som behövs tas bort.
Bortkopplingen kan ske med ett dygns framförhållning, och då hinner elnätsbolagen informera innan. Om frånkopplingen behöver ske snabbt har elnätsbolagen bara 15 minuter på sig att koppla bort elen.
Hissar och eldrivna entrédörrar kan sluta fungera, gatubelysning och trafikljus kan slockna och butiker, verksamheter och bostäder får klara sig utan ström.
Hur långa eller omfattande frånkopplingarna kan bli vet vi inte i dagsläget. Hur stora områden som blir utan el beror på hur mycket som behöver tas bort vid det specifika tillfället. Förmodligen rör det sig om kortare avbrott under den tid på dygnet då elnätet är som tyngst belastat, som roterande avbrott ett område i taget under en kort tid.
-
Samhällsviktiga elanvändare prioriteras
Vid en manuell elfrånkoppling står till exempel bostadsområden sist i kön att få ström, medan samhällsviktig verksamhet prioriteras.
Energimyndighetens metodunderlag Styrel är ett verktyg för att kunna prioritera samhällsviktiga elanvändare. Med hjälp av Styrel kan till exempel sjukhus, förskolor, vatten- och elverk och andra offentliga institutioner prioriteras, som har stor betydelse för liv och hälsa eller för samhällets funktionalitet. Myndigheter, länsstyrelser, kommuner, elnätsföretag och privata aktörer samarbetar för att prioritera vad som räknas som samhällsviktiga tjänster enligt en prioriteringsklassificering.
Du kan läsa mer om länets arbete med styrel på Länsstyrelsens webbplats
Här hittar du information om vad du kan göra vid längre strömavbrott
Vi måste tänka solidariskt – varje kilowattimme räknas
Vi kan tillsammans bidra till lägre elpriser och minska risken för manuell frånkoppling av elen om vi minskar elanvändningen, och sprider elförbrukningen jämnare över dygnet – framför allt från dygnets morgon- och kvällstoppar (klockan 7-10 och klockan 16-19) till andra tider.
- Använd el vid rätt tid på dygnet
- Sänk värmen inomhus
- Använd mindre varmvatten
- Stäng av apparater och släck lamporna
- Täta ditt hus
Varje kilowattimme räknas!
Mer information och fler tips på Energimyndighetens webbplats
Så arbetar kommunen för att minska elförbrukningen
I takt med allt högre elpriser ser många över sin energianvändning. Det gör vi i kommunen också – men det är inget som vi plötsligt har börjat göra; arbete för att energieffektivisera har pågått i många år.
-
Detta görs sedan tidigare
Vi arbetar aktivt med driftoptimering av ventilation och uppvärmningssystem i våra byggnader, och har bytt till LED-belysning i många byggnader. Vi mäter resultatet av allt vi gör och vi kan se att arbetet ger förbättringar och att energiförbrukningen har minskat med i snitt 10 procent.
Vi arbetar med ett flerårigt projekt för energieffektiviseringar i kommunala byggnader, en s.k. fastighetsförädlingsstudie.
Det pågår också en utredning av samtliga tak på kommunala byggnader för att se var det är lämpligt att sätta upp fler solceller.
-
Detta gör vi nu
Belysning i fastigheter
- Vi har släckt belysningen på vattentornen i Mönsterås och Fliseryd. Vattentornet i Blomstermåla renoveras och där behöver entreprenören ha möjlighet att ha belysningen igång medan arbetet pågår.
- Vi fortsätter och påskyndar arbetet med att byta till LED-belysning i kommunala byggnader.
Belysning vid elljusspår
- Vid elljusspåret i Mönsterås monterar vi en timer för belysningen, så att den som använder spåret själv tänder lamporna. Möjligheten att tända gäller alla mörka timmar under dygnet. Timerstyrningen är ett prov, som vi sedan utvärderar.
Gatubelysning
- Vi har gjort flera beräkningar på alternativ för att släcka eller anpassa tiden för gatubelysning. Utifrån beräkningarna gör vi bedömningen att detta inte är aktuellt i dagsläget. Gatubelysning, och viss fasadbelysning, är mycket viktig för att skapa trygghet och minska skadegörelse på allmänna platser. I dagsläget behöver dessutom all gatubelysning justeras manuellt vid varje lyktstolpe, vilket gör att det inte är ekonomiskt försvarbart att minska lystiden.
- Vi har en dialog med Ålem Energi AB som ska ta fram underlag för att byta ut all gatljus till LED. Det kommer att minska energiförbrukningen med 50 procent och göra det möjligt att därefter styra belysningen effekt digitalt. Detta arbete är ett pågående projekt men som vi hoppas kan påskyndas under 2023.
- Vi kommer att minska julbelysningen på allmänna platser, till att bara ha julgransbelysning i Blomstermåla, Fliseryd och Mönsterås. Belysningen längs Storgatan i Mönsterås tillhör Mönsterås handel.
Värme och ventilation
- Vi anpassar och kontrollerar inomhustemperaturen i lokaler där personer inte vistas regelbundet, som till exempel pumpstationer.
- Vi genomför regelbunden nattvandring i kommunala byggnader för att leta energitjuvar som belysning, ventilation och fläktar som inte fungerar optimalt.
- Eldrivna, externa kontorselement och fläktar plockas bort.
- De allra flesta kommunala byggnader värms upp genom fjärrvärme, och att sänka inomhustemperaturen ger därmed inte en minskad elförbrukning.
Beteendeförändringar, kommunikation
- Alla verksamheter och medarbetare har uppmanats att sänka sin förbrukning där det är möjligt, till exempel vad gäller kontors- och fönsterbelysning, standbylägen på datorer och anpassa sina rutiner för hur man använder elektronisk utrustning
- Julbelysning i kommunala verksamheter ska minimeras till strategiska platser, exempelvis i lunchrum, matsal, entré eller liknande samlingsplatser
Flyttbar isbana
- Den flyttbara isbanan kommer inte att sättas upp under vintern.
-
Detta överväger vi att göra
För att ytterligare minska elförbrukningen i vinter har kommunen identifierat möjliga åtgärder som vi nu analyserar och överväger:
- Utredning av möjlig effektivisering av belysning vid konstgräsplanen.
Om du behöver stöd och råd kring elsituationen
Kommunens energi- och klimatrådgivare ger kostnadsfri rådgivning om energieffektivisering och förnybar el. Just nu är det många som kontaktar vår rådgivning.
Om kommunens energi- och klimatrådgivning
Om man är orolig för att inte kunna betala sin elräkning i vinter finns kommunens budget- och skuldrådgivare som kan hjälpa till att göra en budget och prioritera räkningar efter dina förutsättningar.
Om budget- och skuldrådgivning
Sidan uppdaterad 14 november 2022