Close
Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Google Translate Logotype
Här är du: Mönsterås kommun » Bo & bygga » Vatten och avlopp » Avloppsrening

Avloppsrening

Emån forsar

Allt som spolas ner i avloppet från toaletter, duschar och diskbänkar kommer till kommunens reningsverk. Mönsterås kommun har två reningsverk, ett vid Nynäs i Mönsterås och ett vid Gäddenäs i Timmernabben. Här renas vattnet från fosfor, kväve och organiskt material, innan det släpps ut i Kalmarsund.

Det är lätt att göra rätt, sluta fulspola!

Det finns flera ämnen som inte kan brytas ner i reningsverket. Dessa hamnar istället i reningsverkets slam eller följer med vattnet ut i närmaste vattendrag eller Mönsteråsviken. Det är därför viktigt att avloppen används på rätt sätt, för att inte påverka växt- och djurliv.

Vet du vad du får spola ned i avloppet? Det är enkelt. Det enda du ska spola ner i toaletten är kiss, bajs och toalettpapper.

Snus och tobak, överblivna läkemedel, nagellack och lacknafta är exempel på sådant som fulspolas och inte hör hemma i avloppet. Kattsand, fettrester, hårstrån, bindor eller tops ska inte heller spolas ner eftersom de fastnar i pumpar och galler och leder till stopp och haverier.

Toaletten är ingen papperskorg

Spola bara ner kiss, bajs och toalettpapper i toaletten. Servetter, tops, bindor, hår, tandpetare med mera ska ner i papperskorgen. Då blir det inte stopp i din toalett och vi kan rena vattnet ännu bättre på våra anläggningar.

Lämna in farliga kemikalier

Farliga kemikalier som läkemedel, färg eller lösningsmedel ska inte spolas ner i toaletten. Lämna in dem till apotek eller återvinningscentralen istället. Avloppsreningsverket är inte byggt för att ta hand om sådana ämnen på ett bra sätt.

Häll inte ner fett i avloppet

När man steker mat så bildas en del fett som blir kvar i stekpannan. Fettet ska man inte hälla direkt i avloppet. Torka istället upp det med hushållspapper som du lägger i din vanliga soppåse.

Tvätta bilen i en tvätthall

Vill du tvätta bort smutsen från bilen? Tvätta inte hemma på gatan eller uppfarten för då kan det förorenade vattnet rinna rakt ut i naturen. Välj en biltvätt istället, så renas miljöfarliga ämnen bort från vattnet innan det släpps ut i naturen igen.

Lagom mycket tvättmedel

Funderar du på hur du ska dosera diskmedel och tvättmedel? I Mönsterås kommun har vi mjukt vatten vilket innebär att du kan dosera sparsamt med disk- och tvättmedel.

KONTAKT

Lena Simonsson, miljöingenjör, tel. 0499-179 89
Skicka e-post

Senast kontrollerad: 2019-10-04.
 
 
Snabbkommandon: Snabbkommandon[0] Startsida[1] Nyheter[2] Webbplatskarta[3] Sökfunktion[4] Kontakta oss[7] Till sidans innehåll[S]

Postadress: [Förvaltning/avdelning] Mönsterås kommun, Box 54, 383 22 Mönsterås
Besöksadress: Kvarngatan 2, Mönsterås
E-post: kommun@monsteras.se Telefon: 0499-170 00

Om cookies    Om dataskyddsförordningen     Om webbplatsen    Sociala medier