Moa Melkersson ställer ut textilt projekt

Välkomna att besöka utställningen "A journey through time and tale" på Mönsterås bibliotek under bibliotekets sommaröppettider vecka 31. Konstnären presenterar sig själv och sitt projekt här nedan.

Moa Melkersson och projektet A journey through time and tale

A journey through time and tale är textilt projekt som är inspirerat av grekisk mytologi och historisk klädsel.

I projektet har 5 gudar valts ut och tolkas genom klädesplagg. Moa har läst på om de olika gudarna för att kunna associera dem till olika historiska perioder och sy upp plagg därifrån men med färgteman och detaljer som påminner om gudarna.

Historisk sömnad och historisk klädsel är ett stort intresse och något som Moa inspireras av även i hennes vardagliga stil. Hela kollektionen sträcker sig från ett modernt plagg där en tidlös modell står i fokus till en hovnarrsdräkt från 1100-talet inspirerad av legenden om råttfångaren från Hameln. Målet med hela projektet var för Moa att kunna utmana sig själv och tänja sina gränser som sömmerska. Hon har gett sig in i varje plagg med inställningen att problemen ska övervinnas och har gång på gång utmanat sig själv att inte ge upp utan lära sig utav de misstag som begåtts och komma ifrån det med rikare kunskap.

Moa är 24 år och kommer ifrån den lilla byn som heter Fliseryd i Mönsterås kommun. Under hela hennes uppväxt har hon haft en passion för konst- och kulturlivet, genom att vara aktiv i musikaluppsättningar som ung och sedan i gymnasiet plugga media med inriktning film och tv-produktion.

Som 19 åring läste hon musikal på folkhögskola i Eslöv där hon fick utforska skapandet som är scen- och teaterkostym.

När corona pandemin slog till så kände Moa att hon behövde sysselsätta sig och i ett desperat försök att fortsätta med konst så beställde hon tyger och sytråd hem och började sy sina egna kläder. Mer seriöst än när hon testade på små projekt i Eslöv. Glädjen för vintage och historisk klädsel väcktes ännu en gång till liv och hon tog mod till sig och sökte in på en textilutbildning på Blekinge Folkhögskola i ett samhälle som heter Bräkne-Hoby. Där har hon nu precis avslutat sitt andra och sista år innan hon far vidare på högre utbildningar för att kunna jobba inom scen- och teaterkostym.

Sidan publicerades 9 juni 2022