Strandstädarkartan

Visst är det tråkigt när man kommer till stranden eller tar en promenad längs vattnet och stöter på skräp? Därför testar Mönsterås kommun tillsammans med övriga kustkommuner i Kalmar län ett nytt sätt att se till att vår kust blir skräpfri.

Kommunen städar regelbundet de kommunala badplatserna på sommaren men om fler hjälps åt med att hålla stränder och kustremsor rena minskar vi mängden skräp i havet. Att plocka skräp är en handfast insats för miljö där liten som stor kan bidra.

Visste du att:

  • upp emot 13 miljoner ton skräp hamnar i haven varje år, mer än hälften av det är plast.
  • 80 procent av skräpet i haven kommer från land.
  • Vill du och dina vänner, din förening eller ett företag göra en insats för miljön och städa en strand? Då kan du fylla i en strandstädarkarta för att underlätta städning och hämtning av skräp.

Så här fungerar strandstädarkartan

Du börjar med att fylla i ett formulär i strandstädarkartan där flaggor används för att markera den fina städinsats du har gjort.

Det går också att med flaggor markera hämtbehov, städbehov (om du inte har möjlighet att själv städa kanske någon annan vill) och planerad städning så att fler kan se det och hjälpa till.

Du får gärna lämna skräpet på Mörkeskogs avfallsanläggning. Mindre mängder skräp kan du lämna i sopkärl vid våra kommunala badplatser. Dessa är markerade i strandstädarkartan. Om du har samlat ihop en så stor mängd att du inte kan transportera bort det själv anger du det i strandstädarkartan så hämtar vi upp det. Hur snabbt vi är på plats beror på vilken typ av skräp det gäller. Farligt avfall prioriteras naturligtvis.

När du städar stranden är det är extra bra om du sorterar avfallet så att så att det kan återvinnas enklare. Skräp som är förpackningar går det bra att lämna vid våra återvinningsstationer.

Påsar för strandstädning kan du hämta på turistbyrån i Mönsterås eller i receptionen i kommunhuset.

Till strandstädarkartan för Kalmar län

Sidan publicerades 22 juni 2021