Enligt 6 kap 1 § p 1. krävs bygglov för att anordna, inrätta, uppföra, flytta eller väsentligt ändra
campingplatser.
I situationsplanen redovisas ett inringat område där den nya campingdelen avses vara placerad. Ansökan redovisar inte uppförande av byggnader eller andra bygglovspliktiga åtgärder. Miljö- och byggnadsnämnden (nämnden) utgår därför ifrån att ansökan avser uppställning av tält, husbilar och husvagnar inom markerat område. Eftersom det inte är närmare angivet vart uppställning ska ske, utgår nämnden ifrån att hela området kommer att tas i bruk. Tillåtet avstånd mellan husvagnar, husbilar och tält med hänsyn till brandspridning regleras enligt annan lagstiftning och
omfattas av tillsyn enligt lagen om skydd mot olyckor.
Gällande detaljplan redovisar N1 som innebär friluftsgård. Vad en friluftsgård är för något specificeras inte i detaljplanen eller planbeskrivningen. Enligt Boverkets planbestämmelsekatalog gällde beteckningen N mellan 1 januari 1996 och 31 december 2001. Beteckningen innebär en form av kvartersmark och bestämmelseformuleringen är friluftsområde. Ändamålet avser områden för friluftsliv av alla slag och de anläggningar som är avsedda för friluftslivet. Hit hör till exempel campingplatser, så kallade sommarland, raststugor, motionsanläggningar och skidbackar.
Eftersom området inte är markerat med N2 som innebär camping är det antagligen menat att marken ska ha en annan användning. Marken är samtidigt inte planlagd som allmän platsmark utan kvartersmark och har samma huvudändamål som campingen (N, friluftsområde) men har kompletterats med bestämmelsen x som innebär att allmänheten ska ges möjlighet att passera. Marken ska därför inte likställas med allmän platsmark utan det är underförstått att vid planens upprättande fanns ett syfte att ta marken i anspråk för annat ändamål.
De områden där camping är tillåtet samt området som ansökan avser är markerade med punktprickad mark i detaljplanen, alltså mark som inte får bebyggas. Byggnader, murar och plank tillåts inte, men parkering är tillåtet. Uppställning av husbilar, husvagnar och tält regleras inte genom den punktprickade marken.
Eftersom det är oklart vad friluftsgård innebär bedömer nämnden att åtgärden avviker från gällande detaljplan.
Miljö- och byggnadsnämnden ska ta ställning till om bygglov kan beviljas ändå med stöd av 9 kap 31b § PBL. Enligt paragrafen får bygglov ges för en åtgärd som avviker från en detaljplan eller områdesbestämmelser, om avvikelsen är förenlig med detaljplanens eller områdesbestämmelsernas syfte och avvikelsen är liten.
Det är endast plankartan med planbestämmelser som är juridiskt bindande och som ska ha rättsverkan. Vad specificeringen friluftsgård innebär anges inte på plankartan eller i planbeskrivningen. Nämnden har inte heller funnit någon vägledning i ”Boken om detaljplan och områdesbestämmelser” (Boverket, Rev. 1996) eller någon annanstans. I bedömningen av planens syfte läggs därför större vikt vid huvudbeteckningen N där camping är inkluderat. För området står i detaljplanens planbeskrivning att syftet med detaljplanen är att befästa befintliga
verksamheter. Sökanden har i telefonsamtal uppgett att allmänheten ska ges möjlighet att passera.
Sökanden har visat att det finns en plan för omhändertagande av avfall och att gäster informeras om vart soptunnor finns och vart avlopp och vattenförsörjning är placerat. Det finns också hårdgjorda vägar på området och tillgängliga servicehus.
Nämnden bedömer att åtgärden inte har någon betydande miljöpåverkan. Angående eventuellt buller från campingen och parkeringssituationen så utgör de frågor som får hanteras inom ramen för kommunens tillsynsverksamhet.
Området är beläget cirka 50 meter ifrån fastighetsgränsen till Oknö 1:279. Husvagnar och husbilar är till sin natur låga och bedöms inte kunna orsaka olägenhet genom skuggning. Den eventuella olägenheten som kan besvära fastighetsägaren är i stället av visuell karaktär, att den försämrar utsikten som idag är mot en grönyta. Nämnden bedömer att olägenheten inte är betydande på det sätt som avses i 2 kap 9 § PBL.
Nämnden bedömer att avvikelsen är liten och att åtgärden är förenlig med detaljplanens syfte. Den föreslagna åtgärden uppfyller tillämpliga bestämmelser i 2 och 8 kap. PBL.
Då handläggningstiden har överskridits har avgiften reducerats enligt bestämmelserna i 12 kap. 8 a § PBL. Nämnden bedömer att handläggningstiden har överskridits med tre påbörjade veckor. Avgiften för lovet är beslutad i enlighet med taxa fastställd av kommunfullmäktige