Close
Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Google Translate Logotype
Här är du: Mönsterås kommun » Omsorg & hjälp » Trygg och säker » Krisberedskap » Information om coronaviruset » För vårdnadshavare, barn och unga

För vårdnadshavare, barn och unga

Här har vi samlat information om hur Mönsterås kommun hanterar coronapandemin och skolfrågor. 

Förskola, skola och annan verksamhet

Öppna förskolan

Öppna förskolan Regnbågens verksamhet är öppen men med restriktioner om antal besökare och att främst träffas utomhus.

Läs öppna förskolans restriktioner och tillfälliga öppettider.

Frågor och svar

Frågor och svar om förskola och skola, vad som gäller vid sjukdom, stängning av verksamheter med mera

Allmänna råd om när barnen ska vara hemma

  • Barn och unga med symtom på sjukdom som snuva, feber och hosta ska stanna hemma. Detta gäller även vid lättare symtom.
  • Barn och unga som varit sjuka men inte tagit något prov kan gå till förskolan eller skolan igen när de har varit helt friska i minst 48 timmar. Om barnet känner sig friskt men fortfarande är lite snorigt eller har lite hosta ska det ha gått minst sju dygn från första sjukdagen och känt sig frisk i minst två dygn innan hen kan gå tillbaka till förskolan eller skolan.
  • Barn och unga som har lämnat prov och inte har covid-19 kan gå tillbaka till förskolan eller skolan så snart hen känner sig frisk och pigg och inte har någon feber.
  • Barn och unga som har lämnat prov och har covid-19 ska stanna hemma i minst sju dygn sedan första symtomen och känt sig pigg och frisk och utan feber i två dygn innan hen kan gå tillbaka till förskolan eller skolan.

Genom dessa åtgärder kan vi hjälpas åt att minska risken för smittspridning. Prata även med ditt barn om vikten av att tvätta händerna med tvål och varmt vatten, före måltid och efter toalettbesök.

Vårdnadshavare som har symtom på sjukdom, även milda, ska inte själva lämna sitt barn på förskolan eller skolan utan istället låta någon annan i barnets närhet som är symtomfri ta ansvar för lämning och hämtning.

Hur kan jag prata med mitt barn/ungdom om viruset på ett bra sätt?

Utgå från folkhälsomyndigheten och 1177 Vårdguiden och krångla inte till det. Svara på barnens frågor. Det är okej att vi vuxna inte vet allt, eller alltid kan förklara varför.

Stöd till barn och unga

Vi vet att människor mår sämre i kristider som med coronautbrottet, det kan bli jobbigare hemma. Du och dina föräldrar har rätt att få stöd och hjälp. Det finns alltid någon att prata med om du har frågor, mår dåligt eller behöver hjälp.

Socialtjänsten kan ge dig stöd

Senast kontrollerad: 2020-09-11.
 
Snabbval
Snabbval
 
Snabbkommandon: Snabbkommandon[0] Startsida[1] Nyheter[2] Webbplatskarta[3] Sökfunktion[4] Kontakta oss[7] Till sidans innehåll[S]

Postadress: [Förvaltning/avdelning] Mönsterås kommun, Box 54, 383 22 Mönsterås
Besöksadress: Kvarngatan 2, Mönsterås
E-post: kommun@monsteras.se Telefon: 0499-170 00

Om cookies    Om dataskyddsförordningen     Om webbplatsen    Sociala medier