Close
Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Google Translate Logotype
Här är du: Mönsterås kommun » Omsorg & hjälp » Trygg och säker » Krisberedskap » Information om coronaviruset » Behöver du stöd eller råd?

Behöver du stöd eller råd?

Är du orolig på grund av corona? Du är inte ensam. Här har vi samlat information, länkar och telefonnummer dit du kan vända dig för stöd och rådgivning.

Otrygghet i hemmet

När mötesplatser stänger och fler stannar hemma är det extra viktigt att vara uppmärksam på om någon i din omgivning är utsatt för hot, våld i en nära relation eller hedersrelaterat våld.

Särskilt viktigt är det att vara uppmärksam på om barn och vuxna visar tecken på att fara illa, är oroliga över att tvingas hålla sig hemma eller visar tecken på att ha utsatts för våld.

Våld i hemmet kommer ofta till vår kännedom genom att grannar, släktingar eller arbetskamrater varit uppmärksamma, omtänksamma och agerat.

Blir du utsatt för våld och övergrepp eller misstänker du att någon far illa? Kontakta då socialtjänsten under dagtid, telefon 0499-178 19. På kvällar efter klockan 16.00 och helger ringer du 112 och begär socialjouren.

Vid pågående brott ska du alltid ringa 112. Vid övriga fall kan du ringa 114 14.

Läs socialtjänstens information om våld i nära relationer.

På polisen.se kan du läsa om olika typer av brott och vad du kan tänka på om du är eller har varit utsatt för ett brott.

Stöd till barn och unga

Vi vet att människor mår sämre i kristider som med Coronautbrottet, det kan bli jobbigare hemma. Du och dina föräldrar har rätt att få stöd och hjälp. Det finns alltid någon att prata med om du har frågor, mår dåligt eller behöver hjälp.

Socialtjänsten kan ge dig stöd till dig om är ung eller yngre. Även dina föräldrar kan få hjälp av socialtjänsten.

Stöd till äldre 

Kommunen har öppnat upp en telefon dit du som är 70+ eller som tillhör en riskgrupp kan ringa om du känner dig ensam och behöver någon att prata med. Du kan också vända dig till din församling eller någon av de nationella stödlinjerna.

Telefonnummer till stödlinjer och telefonjourer

Risk för ökat våld i hemmet

En konsekvens av spridningen av Coronaviruset och insatser för att begränsa smittan är att många människor tillbringar mer tid hemma. För människor som lever med våld i hemmet innebär detta en ökad risk.

Kontakta kommunen eller polisen om du tror att något barn eller vuxen blir utsatt för våld, bevittnar våld eller på annat sätt far illa

Aktiviteter och resurser i samhället

Vid en störning eller kris är det viktigt att samhällets resurser används på ett så klokt sätt som möjligt. Det civila samhället kan erbjuda olika insatser och samordna frivilliga resurser för att både förebygga och avhjälpa konsekvenser av coronaviruset. 

Här kan du se vad andra kan hjälpa till med och själv anmäla aktiviteter som din organisation kan hjälpa till med. 

Andra organisationer som kan hjälpa dig

Råd, tips och stöd kring psykisk hälsa – Region Kalmar län/1177

Att känna oro, rädsla, stress eller nedstämdhet under oroliga tider är helt normalt. Det är en naturlig reaktion i det läge vi nu befinner oss med en spridning av coronavirus runt om i världen och i Kalmar län. Ibland behöver man stöd för att ta sig igenom de jobbiga tankarna.

Tips om psykisk hälsa - 1177

Stödlista med information och råd – Sveriges kommuner och regioner

Sveriges kommuner och regioner har samlat kontaktuppgifter till stödlinjer, information och råd för alla åldersgrupper – exempelvis kring att möta oro, stärka social gemenskap och upprätthålla hälsosamma rutiner. 

Stödlista psykisk hälsa i kristid

Senast kontrollerad: 2020-07-16.
 
Snabbval
Snabbval
زيادة خطر العنف المنزلي خلال فترة فيروس كوفيد
Risk for rise in domestic violence during COVID-19
 
Snabbkommandon: Snabbkommandon[0] Startsida[1] Nyheter[2] Webbplatskarta[3] Sökfunktion[4] Kontakta oss[7] Till sidans innehåll[S]

Postadress: [Förvaltning/avdelning] Mönsterås kommun, Box 54, 383 22 Mönsterås
Besöksadress: Kvarngatan 2, Mönsterås
E-post: kommun@monsteras.se Telefon: 0499-170 00

Om cookies    Om dataskyddsförordningen     Om webbplatsen    Sociala medier