Close
Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Google Translate Logotype
Här är du: Mönsterås kommun » Omsorg & hjälp » Individ- och familjeomsorg » Barn och ungdom » Om jag tror att ett barn far illa » Myndigheters anmälningsskyldighet

Myndigheters anmälningsskyldighet

Den som arbetar med barn och ungdomar har en lagstadgad skyldighet att anmäla till socialtjänsten om man misstänker att ett barn far illa (14 kap. 1 och 1c §§ Socialtjänstlagen). Anmälningsskyldigheten gäller exempelvis dig som jobbar inom skola, barnomsorg, hälso- och sjukvård, polis och kriminalvård.

Läs mer i Socialstyrelsens handbok om att anmäla oro för barn

Rådfråga innan anmälan

Om du känner dig osäker inför ett beslut om att anmäla kan du ringa och konsultera en socialsekreterare. Tänk på att inte uppge barnets eller familjens namn om du inte har bestämt dig för att göra en anmälan.

Informera vårdnadshavaren eller ungdomen innan anmälan

Att göra en anmälan kan vara ett svårt beslut. Det finns alltid en risk att förlora föräldrarnas, barnets eller ungdomens förtroende i en sådan situation, men det finns också olika sätt att förebygga detta.

Det är viktigt med öppenhet. Informera vårdnadshavaren eller ungdomen om att du tänker göra en anmälan och berätta varför.

OBS! Om misstanken gäller oro för sexuella övergrepp, våld inom familjen eller hedersrelaterat våld och förtryck ska anmälan göras till socialtjänsten utan att föräldrarna har kontaktats. Det ger socialtjänsten möjlighet att göra en säkerhetsplanering i ärendet.

Ofta är det en god idé att bjuda in socialtjänsten och vårdnadshavarna och/eller ungdomen till ett gemensamt möte. Ett sådant möte ger vårdnadshavarna möjlighet att ställa frågor och få förtydligande både från dig som anmäler och socialtjänsten. Det blir också ett tillfälle att komma överens om återkoppling och eventuell uppföljande träff.

Om anmälan görs muntligt vid ett sådant möte bör den också lämnas i skriftlig form till socialtjänsten.

KONTAKT

Individ- och familjeomsorgens reception, telefon 0499-178 19
Fax: 0499-179 04

Besöksadress: Allégatan 1, Mönsterås

Postadress:
Socialförvaltningen
Mönsterås kommun
Box 54
383 22 Mönsterås

Senast kontrollerad: 2019-04-04.
 
Snabbval
Snabbval
 
Snabbkommandon: Snabbkommandon[0] Startsida[1] Nyheter[2] Webbplatskarta[3] Sökfunktion[4] Kontakta oss[7] Till sidans innehåll[S]

Postadress: [Förvaltning/avdelning] Mönsterås kommun, Box 54, 383 22 Mönsterås
Besöksadress: Kvarngatan 2, Mönsterås
E-post: kommun@monsteras.se Telefon: 0499-170 00

Om cookies    Om dataskyddsförordningen     Om webbplatsen    Sociala medier