Close
Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Google Translate Logotype

Kriminalitet

Det är relativt vanligt att ungdomar vid något enstaka tillfälle begår brott, men det är ett fåtal unga som står för det mesta av brottsligheten bland ungdomar.

 

När man fyller 15 år blir man straffmyndig. Det finns särskilda bestämmelser för unga lagöverträdare – till exempel hur polis, åklagare och domstol ska handlägga ärenden. En ung människa kan dömas till böter och fängelse, men ungdomar i åldern 15-17 år som begår allvarliga brott blir oftast dömda till sluten ungdomsvård i stället för fängelse. Det är ett tidsbestämt straff som avtjänas på särskilda ungdomshem som drivs av Statens institutionsstyrelse (SiS).

 

Den som är 15-21 år kan dömas till ungdomstjänst i stället för böter och fängelsestraff. Det innebär ett oavlönat arbete under 20-150 timmar som utförs utanför skoltid eller ordinarie arbete.

 

En ung person kan också överlämnas för vård enligt Socialtjänstlagen (SoL) eller vård enligt lag med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU) och det är då kommunens socialtjänst som ansvarar för vården.

 

När en person som har begått ett brott är under 21 år ska kommunen erbjuda medling. Medling innebär att gärningsperson och brottsoffer möts tillsamman med en opartisk medlare för att prata om brottshändelsen och konsekvensen av den. Medling är helt frivilligt för båda parter. Syftet är att ge stöd till brottsoffret och att förebygga att gärningspersonen begår nya brott.

Senast kontrollerad: 2015-09-21.
 
 
Snabbkommandon: Snabbkommandon[0] Startsida[1] Nyheter[2] Webbplatskarta[3] Sökfunktion[4] Kontakta oss[7] Till sidans innehåll[S]

Postadress: [Förvaltning/avdelning] Mönsterås kommun, Box 54, 383 22 Mönsterås
Besöksadress: Kvarngatan 2, Mönsterås
E-post: kommun@monsteras.se Telefon: 0499-170 00

Om cookies    Om dataskyddsförordningen     Om webbplatsen    Sociala medier