Close
Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Google Translate Logotype
Här är du: Mönsterås kommun » Nyheter » Var fjärde svensk testar aldrig sin brandvarnare

Var fjärde svensk testar aldrig sin brandvarnare

Banner Brandvarnarkampanj 2012

Glömska, lättja eller okunskap. De är de vanligaste anledningarna till att var fjärde svensk aldrig kontrollerar sin brandvarnare. Det visar en undersökning som kampanjen Aktiv mot brand har genomfört under november månad. Nio procent har för gamla brandvarnare och fyra procent har ingen överhuvudtaget.Kampanjen Aktiv mot brand vill uppmärksamma vikten av att ha en fungerande brandvarnare. Därför har man i år frågat 1 500 personer om brandvarnare i den egna bostaden. 

– Brandvarnaren är det enskilt viktigaste brandskyddet vi kan ha i våra hem. Det är en otroligt billig livförsäkring. Därför är det bekymmersamt att så många som var fjärde svensk aldrig kontrollerar sin brandvarnare, särskilt som det är väldigt enkelt att göra, genom att trycka på knappen säger Anders Lundberg, brandingenjör på MSB. 

Undersökningen visar också att var fjärde person som bor i hyresrätt i flerbostadshus inte vet hur gammal deras brandvarnare är, och att drygt 13 procent av de som hyr lägenhet i andra hand inte har någon brandvarnare överhuvudtaget. Inte sällan är det också en bostadsform för unga människor. 

– Generellt sett säger vi att fastighetsägaren ansvarar för att tillhandahålla och montera brandvarnare, medan hyresgästen ansvarar för att testa och underhålla brandvarnaren, förklarar Anders Lundberg. 

I samband med starten av Aktiv mot brand släpps en film där Anders Öfvergård (även känd som Arga snickaren) tar oss med på en rundtur i hemmet och visar vad man ska tänka på för att undvika brand. Filmen visas på SF-bio men sprids också över nätet. 

Få mer information och ta del av brandvarnarundersökningen på MSBs hemsida

 
Publicerad 2012-12-05
 
Snabbval
Snabbval
 
Snabbkommandon: Snabbkommandon[0] Startsida[1] Nyheter[2] Webbplatskarta[3] Sökfunktion[4] Kontakta oss[7] Till sidans innehåll[S]

Postadress: [Förvaltning/avdelning] Mönsterås kommun, Box 54, 383 22 Mönsterås
Besöksadress: Kvarngatan 2, Mönsterås
E-post: kommun@monsteras.se Telefon: 0499-170 00

Om cookies    Om dataskyddsförordningen     Om webbplatsen    Sociala medier